Hünkar’a Vefa Sempozyumu Başladı

Hünkar’a Vefa Sempozyumu Başladı

Gebze Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Hünkara Vefa Tarih Sempozyumu görkemli bir açılış töreniyle başladı.Gebze Belediyesi tarafından ikinci kez düzenlenen Uluslararası H...

Gebze Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Hünkara Vefa Tarih Sempozyumu görkemli bir açılış töreniyle başladı.

Gebze Belediyesi tarafından ikinci kez düzenlenen Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu, Gebze Kültür Merkezi’nde başladı. Gebze Kültür Merkezi salonunda 20’yi aşkın seçkin akademisyenin katılımıyla düzenlenen sempozyumun açılışına ev sahibi Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in yanı sıra Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Prof. Dr. Mehmet Çelik, Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Durak Demirel, belediye meclis üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan sempozyumun açılışında kum sanatıyla yapılan ve Fatih Sultan Mehmet’in hayatının konu edildiği tanıtım filmi konuklar tarafından beğeniyle izlendi.

Açılış töreninde kısa bir selamlama konuşması yapan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, “Bu millet tarih boyunca, tarihin akışını değiştiren liderler ve dünya çapında büyük şahsiyetler yetiştirdi. Fatih Sultan Mehmet de, bu liderler içerisinde çok özel ve önemli bir yere sahiptir” dedi.

“Fatih Sultan Mehmet Han, çok iyi yetişmiş, çok yönlü bir kişiliktir. Gerek şahsiyeti, gerekse icraatlarıyla ilgili pek çok övücü söz söylenebilir. Ama Fatih’in belki de en fazla üzerinde durulması gereken özelliği, onun kurucu ve inşa edici bir vasfa sahip olmasıdır. Çağ açıp çağ kapatan böylesine yüce bir şahsiyetin Gebze ile bağının olması elbette bizim için hem büyük bir gurur, hem de büyük bir nimettir. Bugün ikincisini düzenlediğimiz Uluslararası Hünkara Vefa Sempozyumu ile hem ona vefa borcumuzu ödemek, hem de Gebze’nin çok fazla bilinmeyen Tarihi Kent Kimliğini canlandırmak istedik. Hünkara Vefa Sempozyumu bizlerde yeni düşünceler ve yeni ufuklar açtı. Bir büyük hizmeti daha gerçekleştirmemize vesile oldu. Türkiye ve yurt dışından pek çok ülkenin arşivinden toplanan 150 belge ile bir kitap çalışması yaptık. Prof. Dr. Mehmet Çelik hocamızın editörlüğünde, titiz bir çalışmayla ’Fatih Sultan Mehmet Dönemi Fermanları ve Arşiv Belgeleri’ adlı muhteşem bir eser ortaya çıktı. Fatih dönemi belgelerinin yer aldığı bu kültür hazinesi tarih ve kültür araştırmalarına kaynaklık edecek. Bu önemli eserin ortaya çıkmasında katkısı olan tüm bilim adamlarımıza ve tarihçilerimize huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Kitabımızın ve bugün Fatih Sultan Mehmet’in ve Dönemi’nin değişik yönleriyle ele alınacağı sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.