İhlas Koleji Doğu Türkistan’a Dikkat Çekmek İçin Bir Etkinlik Düzenledi

İhlas Koleji Doğu Türkistan’a Dikkat Çekmek İçin Bir Etkinlik Düzenledi

İhlas Koleji öğrencileri, binlerce Uygur Türkü’nün Çin askerleri tarafından baskı ve şiddet gördüğü Doğu Türkistan’a dikkat çekmek amacıyla “Özgür Doğu Türkistan” başlıklı bir organizasyon düzenledi.İ...

İhlas Koleji öğrencileri, binlerce Uygur Türkü’nün Çin askerleri tarafından baskı ve şiddet gördüğü Doğu Türkistan’a dikkat çekmek amacıyla “Özgür Doğu Türkistan” başlıklı bir organizasyon düzenledi.

İhlas Koleji Bahçelievler Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan organizasyonda, Doğu Türkistan gerçeğinin anlatıldığı bir panel yapıldı ve Türkistan Vakfı yararına bir kermes düzenlenerek yardım toplandı.

Panel öncesinde konuşan İhlas Koleji Tarih Zümresi öğretmenlerinden Bayram Durgut, Türk ve Müslüman halkların maruz kaldığı şiddete ve haksızlığa dünyanın kayıtsız kaldığını vurguladı.

“Çin ile ticari ilişkilerinin bozulmasını istemeyen ülkeler, Çin’e birşey söyleyemiyor. Bugün Filistin, Myanmar ve Doğu Türkistan’da yeni katliamlar yaşanıyor. Dünya yine sağır, kör ve dilsiz. Bu zulümler arasında belki de en acısı, bizi en çok çaresiz bırakanı, Uygurlara karşı uygulanan zulüm” diyen Durgut, Doğu Türkistan’ın 1949’dan bu yana Çin işgali altında olduğuna dikkat çekerek baskı ve şiddetin dozunun her geçen gün arttığını söyledi.

Uygur Türklerinin her türlü temel insani haklardan mahrum bırakıldığını ifade eden Durgut, “Dinleri, dilleri, kültürleri unutturulmak isteniyor. Namaz, oruç gibi en temel ibadetler yasaklanıyor. Uygurca, eğitim dili olmaktan çıkarılmak üzere. İnternet ve sosyal paylaşım siteleri bu ülkede yasak” dedi.

Çinlilerin askeri güçleriyle Uygurlara sürekli saldırdığına dikkat çeken Durgut, Çin pazarını kaybetmek istemeyen ya da ticari ilişkilerinin bozulmasından korkan dünya ülkelerinin bu zulme sessiz kaldığının altını çizdi.

Böyle bir ortamda İhlas Koleji olarak farkındalık oluşturmak istediklerini söyleyen Durgut, bu zulme karşı artık dünyanın önlem alması gerektiğini ifade etti.

Panele katılan Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, yaptığı konuşmada Uygur coğrafyası hakkında öğrencilere geniş bilgiler verdi. Bölge tarihini anlatan Yücel, bölgede yaşanan sıkıntıları örneklerle anlattı. Bu sıkıntıların tüm Türkistan bölgesinde yaşandığına dikkat çeken Yücel, bu şiddetin artarak devam ettiğini söyledi.

Verilen örneklerle ve video sunumlarıyla duygusal anların da yaşandığı panelde, ikinci misafir konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Ömer Kul da dünyanın Doğu Türkistan’daki zulme duyarsız kaldığını belirtti. Çin mallarının protesto edilmesini isteyen Kul, “Bugün bizler Doğu Türkistan’da olanlara seyirci kalırsak, yarın aynı felaketlerle bizler de karşılaşabiliriz” dedi.

Panelin sonunda Özel Bahçelievler İhlas Koleji Lise Okul Müdürü Salih Uyan, panele katkılarından dolayı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel ve Yrd. Doç. Dr. Ömer Kul’a birer plaket takdim etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.