İlk ihraç tarihi belli oldu

İlk ihraç tarihi belli oldu

İncirde ilk ihraç tarihi belli oldu.Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu'nun önerdiği 29 Eylül 2016 Perşembe tarihini ilk ihraç tarihi olarak oybirliğiyle belirledi.


Türkiye'de kuru incir ihracatı yapan firmaların davet edilmesi ile toplanan Genel Kurul tarafından Kuru Meyve Sektör Kurulu tarafından önerilen tarihin onaylanması suretiyle alınan bu karar, Sektör Kurulu, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığı'nın onayı sonrasında uygulamaya geçecek.
Türkiye'nin 2015/16 sezonunda 74 bin 505 ton olan kuru incir rekoltesinin yaklaşık 65 bin ton'luk kısmını ihraç ettiklerini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, sezon sonuna kadar 2-3 bin ton ihraç edecek ürünün stoklarda bulunduğunu kaydetti. 2016- 2017 sezonu için kuru incir rekoltesinin 72 bin ton olarak öngörüldüğüne işaret eden Celep, "Bu yıl rekoltede cüzi bir düşüş meydana gelse de ürün kalitesinin geçtiğimiz yıla göre daha yüksek olduğu bir sezona giriyoruz. 2016-2017 sezonunda 60 bin tonun üzerinde kuru incir ihracatı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Geçen sezon yaşadığımız en önemli sıkıntı az sayıda da olsa bazı fırsatçıların hidrojen peroksit kullanmaları oldu. Bunun önüne geçmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Ege Üniversitesi ile koordineli çalışıyoruz.

Kuru incir numunelerinin bir kısmının değil, tamamının ezilerek analize alınması ve bazı firmalarımızın mağduriyetlerinin önüne geçmek için, Tarım Bakanlığı'nın talebi üzerine, Ege Üniversitesi ihracata konu olacak ürünlerin analiz yöntemine ilişkin bir çalışma başlattı. Yeni sezonda ümit ediyoruz geçmişte yaşadığımız sorunların önüne geçebileceğiz. 29 Eylül 2016 tarihinde başlamasını öngördüğümüz 2016/17 sezonu ilk yükleme tarihini, rekolte ve ürünün geliş durumu, son dönemde üretim bölgesinin bir kısmında görülen yağışların getirdiği ilave kurutma ihtiyacı ve kurban bayramı tatili gibi farklı değişkenleri etraflıca değerlendirerek belirledik. Yeni sezonun ülkemiz, ihracatçılarımız ve tüm üreticilerimiz açısından hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Türkiye, 2015/16 sezonunda 2 Ekim 2015-20 Ağustos 2016 dönemi itibariyle 64 bin 890 ton kuru incir ihraç ederek, 224 milyon 691 bin dolar döviz elde etti. 31 milyon 734 bin dolarlık kuru incir ihracatı ile Amerika Birleşik Devletleri ilk sırada yer alırken, 31 milyon 436 bin dolarlık tutarla Fransa ikinci sırayı aldı. Üçüncü sıra ise 29 milyon 436 bin dolarlık kuru incir ihracatıyla Almanya'nın oldu.

HABER KAYNAĞI:YENİ ASIR

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.