İlk Yavru Leylekler Gölbent’ten

İlk Yavru Leylekler Gölbent’ten

İlk yavru leylekler, Söke’nin Gölbent mahallesinde dünyaya gözlerini açtı. Gölbent’li leylek ailesinin 5 yavrusu oldu.

Yavruları gayet sağlıklı görülen leylekler, Menderes ovasının sulak alanlarında yavrularını beslemek için durmadan yiyecek aramaya devam ediyorlar. Ülkemizde yaz konukları olan leylekleri yöre halkı bağrına basarken, kendi ailelerinin bir bireyi gibi davranmaları da dikkat çekiyor. Yaz sezonunun ilk leylekleriyle ilgili araştırma yapan Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Leyleklerin en güzel zamanları, yumurtadan yeni çıkan yavruları ebeveynlerin beslemeleri olmaktadır. Kırsal kesimde yaşayan insanlar leyleklerin yavrularını beslemelerini, gagalarını takırdatmalarını ve onların sosyal hareketlerini yakından izlemekten büyük zevk almaktadır. Kent çocukları leylekleri televizyonlardan görebilmektedir. Özellikle Söke-Kuşadası gibi kentlerde yaşayan çocuklar için 20 dk.lık mesafede bulunan Gölbent’te leylek gözlemi yapılabilir. Gölbent’liler leylekleri görmeye gelecek aileleri ağırlamaya hazırlar“ dedi.

- LEYLEKLER İÇİN ALTERNATİF GEZİ TURLARI

Yavru leyleklerle ilgili halkalama çalışmaların devam ettiğini kaydeden Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Genellikle Kuşadası-Didim-Bodrum yoluna yakın olan leylek mahalleleri, özellikle çocuklarıyla gelen yabancı konuklara alternatif bir gezi turu da oluşturabilecektir. 3 Yıldan buyana Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ege Üniversitesi’nden Prof.Dr. Mehmet SIKI, Dr. Ortaç ONMUŞ ve Biyolog Orhan GÜL, AYDEM ve EKODOSD işbirliğiyle gerçekleştirilen yavru leyleklerin halkalama çalışmaları pilot olarak seçilen köylerde bu yıl da devam ettirilecektir. 1995 yılından bu yana bölgemizdeki leylekler üzerine araştırmalar yürüten Almanya Doğa Koruma birliği (NABU) üyesi ve Ornitoloji ve Kuş Koruma Kurulu sözcüsü Dr. Hans-Jürgen Stork’la Mayıs ayında bir toplantı gerçekleştirilecektir. Leyleklerin geleceğini yakından ilgilendiren sulak alanlarımızın korunması için çalışmalarımız devam edecek ve bölgemizde bir leylek şenliği düzenleyerek yerel ekonomiye de katkı yapılmasını sağlayacağız“ diye konuştu.

- YÖRE HALKI LEYLEKLERE SAHİP ÇIKIYOR

Bu arada, son yıllarda leyleklerle ilgili yapılan çalışmalar yöre insanların da ilgisini çekiyor ve her geçen yıl leyleklere daha farklı gözle bakılıyor. Evinin bacasına 1967 yılından bu yana yuva yapan leyleklerle birlikte yaşayan Gölbent’in daimi leylek gözlemcisi Murat İDİ “Onlar olmasa yaz ayları çekilmez. Leyleklerin gelişinden gidişine kadar hanımla birlikte izleriz. Yavruları çıkınca onların sevinçlerine ortak oluruz. Bizden biri gibi davranırız. Giderlerken üzülürüz. Mahallemize çocuklarıyla birlikte gelecek misafirleri konuk etmeye hazırız“ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.