“İncir üreticisinin önü açık”

“İncir üreticisinin önü açık”

Aydın’ın İncirliova İlçesi’ndeki Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, bu yıl incir üreticisinin önünün açık olduğunu, taze ve kaliteli incir sunabildikleri takdirde üreticinin yüzünün güleceğini söyledi.

Geçen yıllara oranla bu yıl incir üreticisi için iyi bir sezon olacağını vurgulayan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Arpacı, “2015 yılı incir sezonu 25-26 Temmuz ayında taze ürün çıktı. Tabiki incir hem ülkemizde hem ulusal arası tüketiciler arasında sevilerek yenilen bir meyve türümüzdür. Özellikle incir Aydın’da çok önemli bir ürünü ve çiftçilerimizin çoğunun geçim kaynağıdır. Ülkemizde 30 bin aile incirden geçimini sağlıyor. İncirin çıkmasıyla taze incir ve kuru inciri severek tüketiyoruz. Bu sene itibariyle iklim koşullarına baktığımızda normal gidiyor. Özellikle kışın yağışlar iyi oldu. Şu ana kadarda hava şartları incir için olumsuz geçmedi. Sezon böyle giderse üreticinin yüzü gülecek” dedi.

“GEÇEN YIL YAŞANAN SIKINTIYI YAŞAMAMAYI ÜMİT EDİYORUZ”

“89 bin ton civarlarında Türkiye ortalamasında kuru incir rekoltemiz varken geçen yıl 50 bin tonlara kadar düştü” diyen Arpacı, şöyle devam etti:

“Hem üreticilerimize hem tüketicilerimize iyi bir sezon bekliyoruz. Biz de kurumsal olarak takip ediyoruz. Arkadaşlarımız bölgede bazı zararlı hastalıklar olabildiğini söylese de korkutacak bir şey yok. Şimdiye kadar olumsuz bir şey gözükmedi. Şu an itibariyle Ege İhracatçı Birlikleriyle Ege Ticaret Borsası ekipleriyle bizim de uzmanlarımızla birlikte rekolte tahmini için bölgeyi geziyorlar. Rekolte 15-20 gün sonra daha net ortaya çıkacak ama şu ana kadar net bir şey söylemek yanlış olur. İncir üreticisini iyi bir rekolte iyi bir sezon bekliyor.”

“İNCİR BÖLGENİN CAN DAMARI”

Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından birisinin incir olduğunu belirten Arpacı, şöyle konuştu:

“İncir ülkemiz özellikle Aydın ve İzmir için çok önemli son yıllarda özellikle taze incir ihracatında özellikle Bursa Çukurova bölgesinde de önemli gelişmeler var. Kuru incirde ülkemiz yılda yaklaşık 240 milyon dolar kazanıyor. Taze incirde geçen sene itibariyle net olarak 42 bin milyon dolar ülkemize döviz getirisi oldu.

Tabiî ki bu hem ülkemizin ekonomisine hem de üreticilerimize yansıyor. Biz yeter ki üretici olarak, üretici tüccar olarak, fabrika sahipleri olarak düzgün kaliteli tüketicinin talep ettiği şekilde ürün piyasaya çıkartalım incir hem yenilmesi acısından hem de özellikle sağlık acısındasın sevilerek tüketilen bir gıda ürünümüz incir bu güne kadar üreticisini şimdiye kadar mağdur etmemiştir.

Dolaysıyla hem ülke ekonomisine hem de 30 bin üretici ailesine de katkı sağlamaya devam etmektedir. Önemli bir ihracat ürünümüz kuru incirin yüzde 80’nini ihraç ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.