İncirde ilekleme dönemi

İncirde ilekleme dönemi

Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından incirinde kaliteli üretimin ilk aşaması olan ilekleme için uyarılarda bulunuldu.

Üreticilerin fazla ilek kullanımından kaçınılması yönünde uyarılar yapan müdürlük yetkilileri, sağlıklı ve kaliteli ilek kullanılmasına dikkat edilmesini talep etti.

Türkiye’de incir üretiminin yüzde 85’ini karşılayan Aydınlı üreticiler yeni sezon için çalışmalara başladı. 2017 sezonunda 366 bin 928 dekar alanda 6 milyon 205 bin 946 incir ağacıyla toplam 185 bin 412 ton incir üreten Tarım İl Müdürlüğü, Aydınlı çiftçilere incirin döllenmesini sağlayan ilekleme noktasında dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘As ileğin azını, al incirin hasını’ sloganıyla yapılan bildiride, “Ülkemiz incir alanlarının yüzde 73’ünü , toplam üretiminin yüzde 62 sini karşılamaktadır. Ayrıca Ülkemiz üretiminin yüzde 85 ini gerçekleştirmektedir” ifadelerine yer verdi.

CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK

İncirin kalitesinin korunması için Valilik tarafından tebligatı da üreticiler için paylaşan müdürlük yetkilileri, tebligata uymayanların cezai yaptırıma tabi tutulacağını, ihlal edilen her bir fiil için ayrı ayrı olmak üzere 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesinin 1. fıkrası hükmüne uygun olarak idari para cezası uygulanacaktır” dedi.

Tebligatta yer alan uyarılarda şu maddeler yer aldı:

*Erkek incir meyveleri olgunlaşmadan, ilek asım zamanından önce toplanmayacaktır.

* Erkek incir meyveleri amacı dışında (incir reçel, marmelat yapımı vb.) kullanılmak üzere satılmayacaktır.

*Erkek incir meyveleri, olgunlaşmadan il dışına satışı yapılmayacak sadece incir üretiminde döllenme sağlanması amacyla sağlıklı erkek incir meyveleri alınıp satılacaktır.

*İlek ağaç ve bahçelerinin korunması için gereken tedbirler ilgili bahçe sahibi tarafından alınacaktır. İl sınırları içerisinde özelliğini kaybetmiş, hastalıklı ilekler piyasaya sürülmeyecektir.

Bu konuyla ilgili denetimlerin Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan teknik personeli tarafından gerçekleştirilecek.

Ayrıca açıklamada son olarak “ İlimiz incir alanlarında ovada ileklemeler yer yer başladı, yüksek kesimlerde ise haziranın başında başlayacaktır. İncir üretiminde kalite ve verimin arttırılmasını sağlamak için ilekleme zamanına dikkat edilmeli, fazla ilek kullanımından kaçınılmalı, sağlıklı ve kaliteli ilek kullanılmasına dikkat edilmelidir” ifadeler yer aldı.

6a94054892e61773767be5fe2220cd13.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.