İncir'in vazgeçilmezi''örme sepetler''

İncir'in vazgeçilmezi''örme sepetler''

​Nazilli’de ev hanımlarının el emeği göz nuru ördükleri sepetler, teknolojiye rağmen ayakta duruyor.

Aydın’ın Nazilli İlçesi Arslanlı Mahallesinde yaşayan birçok vatandaş geçimini sepet örerek sağlıyor. Yıllardır sepetçilik mesleğiyle uğraşan ev hanımları, günümüzün teknolojisine adeta meydan okuyor.  Evlerinin bahçelerinde oturarak soydukları kargılarla sepet ören ev hanımları, ev ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.

GEÇİMİMİZİ SEPET ÖREREK SAĞLIYORUZ

Nazilli’nin Arslanlı Mahallesinde geçimini sepet örerek sağlayan Şerife Kıvrak’’ “27 yıldır uğraşıyorum. Ödemiş’ten gelin geldim, kayınvalidem sepet örüyormuş ben de ondan öğrendim. Devamlı sepet örüyoruz. Eşim hasta olduğu için çalışamıyor. Ben destek oluyorum. Bununla geçiniyoruz. Sabah 8’de başlıyoruz, akşam 8’e kadar devamlı çalışıyoruz” dedi.

TEKNOLOJİYE RAĞMEN AYAKTAYIZ

Plastik ürünlere rağmen Ege’de sepete ilginin azalmadığına dikkat çeken Kıvrak, “Genellikle işletmeler alıyor sepetleri kuru incir için. Çamaşır için sepetler yapıyoruz. Hazırladığımız ilk sepetler incir için gidiyor. Kamışları ise bazen topluyoruz, bazen satın alıyoruz. Aç da kalmıyoruz, zengin de olmuyoruz. İdare ediyoruz. Sepet örmek zahmet isteyen bir iş, çok farklı aşamalardan geçiriyoruz. İlk önce kargıyı kesiyoruz, soyuyoruz, soyduktan sonra kargıyı 8 parçaya bölüyoruz.  Akşamdan ıslatıyoruz sabaha kadar kuruyor, örme işlemlerini yapıyoruz. Soyması ve yarma aşamaları var bunlar çok emek istiyor. Bir günde 12 tane sepet örüyoruz. Küçük sepetler 3 ila 3,5 TL arası değişiyor. Büyük sepetler var onlar 5 TL’den gidiyor. Sipariş olduğu zaman siparişe, isteğe göre de hazırlıyoruz.  Yoldan geçenler alıyor genelde. Özellikle de incir üreticileri alıyor.” diye konuştu.

Örme sepetlerini eski canlılığını koruduğunu ifade eden Mehmet Çelik de, “Sepetleri incir toplarken kullanıyoruz. Uzun süre kullanabiliyoruz. Köylerde biz mecburen bu sepetleri kullanıyoruz. Ben 3 tane sepet aldım. Emekliyim, incir bahçemiz var. İşçilere sepet aldım.  Sepet örmek zor iş. Ablalar sabahtan başlayıp örüyorlar örebildikleri kadar. Bunu herkes örebilir ama beceri ister.” İfadelerini kullandı.

HABER:CEMAL ERİŞ

dd.png

ee.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.