"It’de Büyüme, Yazılıma Yatırımla Gerçekleşir"

"It’de Büyüme, Yazılıma Yatırımla Gerçekleşir"

2015’in ilk yarısında bilişim sektörünün ciro bazında büyümeye devam ettiğinin belirten Arasta Bilişim CEO’su Mehmet Karakaş, Türkiye’nin global pazarda söz sahibi olabilmesi için yazılım yatırımların...

2015’in ilk yarısında bilişim sektörünün ciro bazında büyümeye devam ettiğinin belirten Arasta Bilişim CEO’su Mehmet Karakaş, Türkiye’nin global pazarda söz sahibi olabilmesi için yazılım yatırımlarının devam etmesi gerektiğini söyledi.

Bilişim ve iletişim sektöründe 2015 yılının ilk 5 ayını değerlendiren Arasta Bilişim CEO’su Mehmet Karakaş, bireysel tüketicinin satın alma taleplerinde daha kontrollü davranması, dövizin yükselmesi, kamu ve özel sektörde yatırım ve harcamaların seçim sonrasına ertelenmesi gibi nedenlerle büyüme hızının beklentilerin altında olduğunu ancak ikinci 6 ayda ivme kazanacağını söyledi. 2014 yılında döviz yükselmesinin negatif etkilerine rağmen sektörün ortalama yüzde 11 ile 15 arası büyüme gerçekleştirdiğini belirten Karakaş; “Taksit sınırlamalarına rağmen akıllı telefon satışlarındaki artış durmadı. 2013’de başlayan masaüstü satışlarındaki düşüş 2014 ile 2015 yılının ilk yarısında da devam etti. Bu yıl tablet ve dizüstü bilgisayarlarda az da olsa artışı yakaladık. Dövizin yükselmesi, talep artışına eklenince bilişim sektöründe ciro bazında bir büyüme gerçekleşti” dedi.

2014 yılında bilişim sektörünün 65 milyar TL’nin üzerinde bir hacme ulaştığını belirten Mehmet Karakaş, “Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olmamıza rağmen global bilişim pazarından aldığımız pay yüzde 1 civarındadır. Telekomünikasyon Türkiye’de bilişim sektörü içerisinde en yüksek pay ve ciroya sahiptir. Onun dışında gerçekleşen bilişim harcamaları Türkiye’nin genç ve üreten nüfusuna rağmen, olması gerekenin altındadır. Bireysel internet kullanımdan, on-line alışverişe kadar birçok konuda Avrupa ülkeleri arasında son sıralarda yer alıyoruz. Ayrıca KOBİ’lerde en düşük bilişim harcaması olan ülkeyiz. Hem birey hem de KOBİ ve küçük işletmelerin teknolojiden uzak durmasının en önemli nedeni, teknoloji ve internet noktasında ekipman ve erişim maliyetleri açısından Türkiye’nin ucuz bir ülke olmamasıdır. Bu alandaki maliyetlerin düşürülmesi, yüksek vergi yükünün azaltılması, destek ve teşvik ile sorunu çözmek mümkündür” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin BT konusundaki gelişiminin yazılım sektörünün gelişimiyle yakından ilgili olduğunu vurgulayan Karakaş, geçen yıl yüzde 80 büyüyen Arasta Bilişim’in 2015’de yazılım sektörüne yatırım yaparak büyümeye devam edeceğini kaydetti. Karakaş şöyle devam etti; “Dünyada BT harcamalarının yüzde 70-80 gibi önemli bölümü yazılım ve hizmetler, kalan kısmı ise donanım harcamalarından oluşuyor. Türkiye’de ise tam tersi donanım harcamaları artıyor. Aslında yüksek yatırım bütçesi gerektirmeyen ancak global pazarda Türkiye’nin çok daha güçlenmesini sağlayacak yazılım tarafında işgücü ve birikim altyapı potansiyeli var. Amerika, Almanya gibi ülkelere yazılım ürünleri ihraç ediyoruz. Teşvik ve ARGE çalışmalarına verilecek destek ile ihracatımızı artırabilir ve bu konuda dünyada söz sahibi ülkeler arasında yer alabiliriz.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.