Jeoloji Mühendisleri Odası deprem için uyardı

Jeoloji Mühendisleri Odası deprem için uyardı

Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, 17 Ağustos Gölcük depreminin yıl dönümü dolayısıyla basın bildirisi yayımladı.

17 Ağustos depreminin 18’inci yıldönümü dolayısıyla açıklama yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilciliği, meydana gelecek olası bir deprem için vatandaşları uyardı. Aydın’ın birinci derece deprem kuşağında yer aldığını ve son dönemde Muğla, Manisa ve İzmir’de yaşanan depremlerin tehlike oluşturduğunu kaydeden İl Temsilcisi Hasan Kuru, yapılaşma konusunda yerel idarelerin, yapılar üzerinde denetimlerini artırması gerektiğini ifade etti.


Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, “Aydın havzası yerleşim yerlerinin genellikle uygun olmayan, yer altı suyu seviyesi yüksek alüvyon sahalarda yapılaşmanın yoğunlaşması ve uygun olmayan alanlarda yapılaşmanın artması ciddi endişe kaynağı olmaktadır” diye konuştu.

RANT VE MADDİ ÇIKARLAR ÖN PLANA ÇIKIYOR

Denetim mekanizmasının eksikliği nedeniyle Aydın’da olası bir afet ve depremde ciddi sıkıntılar yaşanılacağını söyleyen Kuru, “Mevcut durumda afetler ve sebepleriyle ilgili; 3U ( Uygun alan , Uygun proje , Uygun malzeme ), 1D (Tüm bu sürecin denetlenebilirliği) kuralına uymamak, toplumsal projeler ve konut projelerinde rantsal ve maddi çıkarların ön plana çıkması, TMMOB’nın mesleki denetim mekanizmalarının dışında bırakılması, yerel idarelerimizin ve yapı denetim firmalarının teknik personellere ( Jeoloji mühendisi, Jeoteknik-Geoteknik mühendisi)  sahip olmaması veyahut yeter sayıda istihdam etmemeleri gibi mevcut sorunlar var. İlgili idarelerin, devlet idareleri ve ilgili meslek odaları arasında 3U 1D kuralını uygulayabilmeleri adına işleyişi kontrol edecek ve koordinasyonu sağlayacak yönetmeliklerin olmaması  ve/veya yeterli düzeyde işleyişin sağlanamaması gibi sorunlar 1 derecede afet bölgesi sınırlarında bulunan Aydın ilimiz dahilinde gelecekte ciddi sıkıntılar yaratabileceği düşünülmektedir” dedi. 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.