Jeotermal gazı inciri dalında çürütüyor!

Jeotermal gazı inciri dalında çürütüyor!

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın’ın Aydın’da Jeotermal santrallerinden salınan gazların kuru inciri bitirdiğini belirtmesi üzerine jeotermale bir tepki de İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı ve İncirliovalı incir üreticilerinden geldi.

Geçtiğimiz günlerde jeotermal santrallerinden salınan gazların incire zarar verdiğini belirterek incirde düşüş yaşandığını söyleyen Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın’ın açıklamalarının ardından İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı ve İncirliova’da incir ve zeytin üreticiliği yapan Mustafa Ertuğrul ve Adem Ertuna da çözüm yolu bulunmasını istedi.

ZEYTİN ÜRETİCİSİ, ZEYTİNYAĞI SATIN ALDI

İncirliova’nın Erbeyli Mahallesi’nde incir üreticiliği yapan Adem Ertuna ve Mustafa Ertuğrul incir ve zeytinde rekoltenin düştüğünü belirterek şunları kaydetti:

“İki, üç yıldan beri incir ve zeytinde beklediğimiz rekolte olmuyor. Bu düşüşün nedenini üretici olarak aradık sorunu jeotermallerde bulduk. Çıkan buhardan dolayı oluşan çiğ incirlerin akmasına neden oluyor. İncirin akmasıyla incir dalından düşüyor ve kalitede bu anlamda çok düştü. Her yıl benim 25 ile 30 ton zeytinim oluyordu. Bu yıl zeytin olmadığı için zeytinyağını paramla aldım. Ovada zeytin yok zeytin sadece dağlarda var. İklimlerde değişti incir ve zeytinde eskisi gibi olmaz oldu. Bu düşüşün nedenini biz jeotermale bağlıyor gereğinin yapılmasını istiyoruz.”

"GEREĞİ YAPILSIN"

Jeotermal konusunda gereğinin yapılmasından yana olduğunu belirten İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, "Zararın buhardan mı oluştuğunun bilirkişiler tarafından tespitini istiyoruz. Eğer üretime zarar veriyorlarsa, bunlara ruhsat verilmemesini istiyoruz. Bize enerji de lazım. Ama verimli arazilerimiz gün geçtikçe azalıyor. Yeni kuyular bir incir bahçesinin 10 metre ilerisinde açılıyor. Aydın olarak geçimimizi incir ve zeytinle sağlıyoruz. Eğer bunları bitirirsek çiftçimiz bu parayı nereden kazanacak? Dünyanın en güzel yiyeceğinin incir ve zeytin olduğunu söylüyoruz ama bu da yok olmaya başladı. Gerçekten zararı varsa bunun önleminin alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum