Kahramanmaraş’ın Gürültü Haritası Çıkarılıyor

Kahramanmaraş’ın Gürültü Haritası Çıkarılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TÜBİTAK ile başlattığı ve içerisinde Kahramanmaraş’ında yer aldığı Türkiye’nin 15 kentinin pilot şehir seçildiği proje kapsamında, kentlerin “Gürültü Haritası” belirl...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın TÜBİTAK ile başlattığı ve içerisinde Kahramanmaraş’ında yer aldığı Türkiye’nin 15 kentinin pilot şehir seçildiği proje kapsamında, kentlerin “Gürültü Haritası” belirlenecek.

“Yerleşim Alanlarının Stratejik Gürültü Haritalarının Hazırlanması Projesi” kapsamında, 15 ilin gürültü haritası hazırlanacak ve Türkiye’de ilk kez gürültü simülasyon modeli oluşturulacak. Bu kapsamda ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile Ankara’da bir açılış toplantısı gerçekleştirildi. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü’nden yetkililerin de katıldığı toplantıda projeye ilişkin bilgiler aktarıldı.

Toplantıda konuşan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, Türkiye’de bugüne kadar önemli projelere imza attıklarını belirterek, yaşam kalitesi ve çevrenin korunması açısından, Çevre Enstitüsü tarafından Türkiye’nin 2023 vizyonu kapsamında çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Proje çerçevesinde, Adana, Adıyaman, Balıkesir, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kayseri, Manisa, Mersin, Sakarya, Samsun, Sivas ve Trabzon illerinin gürültü haritalarının hazırlanacağını aktaran Tunaboylu, proje sonunda Türkiye’de ilk kez gürültü simülasyon modeli oluşturulacağını, mekansal gürültü veri tabanı hazırlanacağını, gürültüye hassas mekanların sayılarının hesaplanacağını, gürültüye maruz kalan insan sayısının belirleneceğini söyledi.

Tunaboylu, elde edilecek bilgilerin, hem yapı teknolojilerinde, hem gelişimin ve ulaşımın nasıl planlanması gerektiği konusunda önemli veriler sağlayacağını dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci ise proje ile ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklara yol açan çevresel gürültünün kontrolü için bir adımın daha atılmış olacağını vurguladı. Dökmeci, hazırlanacak gürültü haritalarının, sorunlu alanların belirlenmesinde ve kontrol tedbirlerini içeren eylem planlarının hazırlanmasında kullanılacağını aktardı. Sebahattin Dökmeci, "Şehirlerimizde akustik planlamanın yapılması, sessiz ve sakin alanların korunması için hazırlanan stratejik gürültü haritaları ile eylem planlarının, çevre düzeni planları ve imar planlarında esas alınması önem arz etmektedir" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.