Kan ve Organ Bağışı Kampanyası Başlatıldı

Aydın’da, Kızılay Haftası ve Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Kızılay tarafından Kent Meydanı’nda kan ve organ bağışı kampanyası başlatıldı.

Gençlerin ve bayanların daha yoğun ilgi gösterdiği kampanyada vatandaşlar da organ ve kan bağışı konusunda bilinçlendirildi. Türk Kızılayı Aydın Şube Başkanı Bekir Sıtkı Pekmezci, Aydın’ın kan ve organ bağışı konusunda duyarlı olduğunu ancak halen bağışların beklenen oranda olmadığını belirterek kurum olarak bağışın önemini anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye'de yaklaşık 60 bin civarında böbrek nakli bekleyen hastanın olduğunu ve bu rakamın da her geçen gün arttığını belirten Başkan Pekmezci, “En fazla ihtiyaç duyulan organ bağışlarının başında böbrek geliyor. Bunan yanında karaciğer, kalp, pankreas gibi organlarda da sırada bekleyen bir sürü insanımız var. Organ ihtiyacının ne kadar elzem olduğunu biliyoruz, ancak ihtiyaç duyanlar ise bunu çok daha iyi biliyor. Organ naklinin belli bir prosedürü var. Kişilerin gönüllü olarak yapmış oldukları bağış, bir de beyin ölümü gerçekleşen kişilerin ailesinin muvafakatıyla yapılanlar. Verilere göre ülkemizde 2014 yılında 930 beyin ölümü hadisesi gerçekleşmiş bunlardan 211'i aileleri organ bağışına organ nakline izin vermiş. Bizim hedefimiz organ bekleyen bizim yakınımız da olabilri anlayışı ile herkesin bağış yapabilmesini sağlamak” diye konuştu.

Organ ve kan bağışının çok önemli olduğunu ve bu yönde halkın bilinçlendirilmesinin ise en az bağış kadar önemli olduğunu belirten Kızılay Kan Merkezi Doktoru Kadir Sarı, “Kan bağışı yapan kişi için de çok sağlıklı bir durum. Kime ne zaman ihtiyaç olacağı da belli değil. Sağlıklı olan kişilerimiz bağış yapmayı alışkanlık haline getirirse ciddi bir sıkıntı çözülmüş olacak. Bunun yanında kan bağışı kadar organ bağışını da çok önemsiyoruz” dedi. Kent meydanından konuşlandırılan Kızılay’ın bağış tırına özellikle gençlerin ve bayanların ilgisinin daha yoğun olduğu gözlendi. Kızılay gönüllüleri gün boyunca meydandan gelip geçenlere kan ve organ bağışının önemini içeren yazı ve görsellerin bulunduğu broşür dağıttı.

<span style=

<span style=

<span style=

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.