Karaaslan: “Sağlık Simsarları Bitkisel İlaç Alanını İstismar Ediyor”

Karaaslan: “Sağlık Simsarları Bitkisel İlaç Alanını İstismar Ediyor”

Televizyonlarda ve internet ortamında satılan bitkisel ilaçlarla sağlıklı olayım derken sağlığından olan insan sayısı artmaya başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bitkisel ilaçların ruhsatlandırma süreçlerini kolaylaştırması üzerine etki alanı genişleyen bitkisel ilaçların sağlık sorunlarını da beraberinde getirmesi Aydınlı eczacıları da harekete geçirdi.

İlaçların doktor tavsiyesi ve eczacı danışmanlığında kullanılması gerektiğini ifade eden 21. Bölge Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, “Televizyonlarda ve internet ortamında bitkisel ilaç satan sağlık simsarları insanların zaaflarından yararlanarak insanlara sağlık satacağım derken sağlıklarıyla oynuyor” dedi.

“SAĞLIK ÇARŞI PAZARDA SATILMAZ”

İnsanların sağlık simsarları tarafından istismar edildiğini vurgulayan Karaaslan, “İnsanlar televizyondan ve internet ortamından aldığı ve bilmediği bitkisel ilaçlarla sağlıklı olayım derken sağlığından oluyor. Bu bitkisel ilaçları satan sağlık simsarları bu alanı istismar etmeye başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bitkisel ilaçların ruhsatlandırma süreçlerini kolaylaştırdı. Bir kere bu ürünler çuvalda bir ilaç olarak satılıyor. Bir ilacın çuval içinde satılması akıllarda soru işareti oluşturuyor. Çuvaldan alınıp ve paketlenip ilaç diye sunulması insanı düşündürmelidir. Bu ifadelerle bizim hedefimiz aktarlar değil bu alanı istismar edenlerdir. Sağlık çarşı pazarda satılmaz. Türkiye’de bu konuda bir boşluk var. Bu boşluğu halkın sağlığının hem korunmasında hem geliştirilmesinde doldurabilecek tek meslek grubu eczacılardır. İlaç ve ilaç formundaki bütün ürünlerin sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmasını talep ediyoruz. Bu alanın kontrol altına alınması için gerekli denetimlerin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“İNSANLARA SAĞLIK SATACAĞIM DERKEN SAĞLIKLARIYLA OYNUYORLAR”

Alınan bitkisel ilacın içindeki etken madde miktarının son derece önemli olduğunu öne süren Karaaslan, “Bir ürün bitkisel de olsa masum değildir. İçindeki o etken madde insanın bazen faydasına değil bazen zararına bile olabilir. Belli dozda ve oranda kullanılması gerekir. Bir hekim tavsiyesi ve bir eczacının danışmanlığında kullanılır. Televizyonlarda, internette, insanların zaaflarından yararlanarak insanlara sağlık satacağım derken sağlıklarıyla oynuyorlar. Bizim eczacıların karşı çıktığı husus bu alanın çok kontrolsüz bir şekilde bırakılmasıdır. Sağlık beyanıyla ürün satışının yasak olmasına rağmen hala sağlık beyanıyla bir bitkisel ilacın iyileştirici etkisi olmadığı halde olmayan iyileştirici etkilerini ifade ederek ve varmış gibi göstermek büyük sorun oluşturmaktadır” .

“İLAÇLARINIZI ECZANENİZDEN VE ECZACINIZDAN ALINIZ”

İlaç ve ilaç formülündeki bütün ürünlerin eczaneden alınıp bir eczacı danışmanlığında kullanılmasından yana olduklarını işaret eden Karaaslan, “İlk çağlardan beri insanlar bitkilerin iyileştirici etkilerinden faydalana gelmişlerdir. Günümüzde de birçok bitki tedavi edici veya tedaviye yardımcı olarak kullanılmaktadır. Ancak bir ürünün bitkisel olması onun tamamen güvenli olduğu anlamına gelmemektedir. Hastanın kullandığı ilaçlarla etkileşmesi yanında yanlış kullanımında ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir ki basına da yansıyan ve ölüme kadar giden sağlık sorunları görülmüştür. Bu yüzden bitkisel ilacın doktor ve eczacı danışmanlığında kullanılması son derece önemlidir. Bunun yanında bitkisel ilacın güvenli ve etkili olabilmesi için kaliteli ve doğru ürün ile hazırlanmış olması, uygun saklama koşullarında muhafaza edilmesi, içeriğinin de etiketle aynı olması son derece önemlidir. Ayrıca o ürün içeriğinin etiketinde yazanla aynı olması gerekirken, Tarım Bakanlığı’nın zaman zaman açıkladığı listelerde de görüleceği üzere bitkisel diye satılan ürünlerin içinde nerede ve nasıl üretildiği belli olmayan ilaç etken maddeleri tespit edilmiştir. Sağlığınızdan olmamak için bitkiselde olsa ilaçlarınızı eczanenizden ve eczacınızdan alınız” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.