Karabük’te "Hemşirelik Haftası" Kutlamaları

Karabük’te "Hemşirelik Haftası" Kutlamaları

Karabük’te “Hemşirelik Haftası” kutlamaları Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle başladı.1954 yılından beri Türkiye’de 12-18 Mayıs arasında kutlanan Hemşireler Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı’nda töre...

Karabük’te “Hemşirelik Haftası” kutlamaları Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törenle başladı.

1954 yılından beri Türkiye’de 12-18 Mayıs arasında kutlanan Hemşireler Haftası nedeniyle Atatürk Anıtı’nda tören yapıldı. Çelenk sunumu ile başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Tören’de kutlma komitesi adına konuşan hemşire Elif Ayar Dereli, bu yıl haftanın ana temasının “ Hemşireler, değişim için bir güç, etkili bakım, etkin maliyet” olduğunu söyledi.

Dereli, "Hemşire, her ortamda, ister hasta ister sağlıklı olsun her yaştaki bireye, ailelere, gruplara ve topluluklara bakım verir. Bu bakımı diğer sağlık çalışanları ile iş birliği içerisinde yürütürken, bizzat kendisi tarafından yürütülmesi gereken hizmetlerin icrasında özerktir.Hemşireliğin anahtar niteliğindeki rolleri arasında araştırma yapma, sağlık politikalarının belirlenmesi etkinlikleri ile hasta ve sağlık sistemlerinin sevk ve idaresine katılım, eğitim, güvenli çevre için mücadele ve birey ya da toplumun sağlığını savunma yer alır. Toplumumuzun hak ettiğine inandığımız kapsamlı, nitelikli ve güvenilir hemşirelik hizmetine ulaşabilmesinde hizmetin sunumuna imkân verecek sağlık hizmeti sunum sisteminin yapısı kadar, temel hemşirelik eğitimi, çalışma ve istihdam koşulları, kendi hizmetini kendi yönetmede özerklik, emek karşılığında hak edilen ödeme ve güvenli çalışma ortamları da çok önemli belirleyicilerdir. Uluslararası Hemşirelik Konseyi (ICN) her yıl olduğu gibi bu yıl için de tüm ülkelerde tartışılmak üzere bir gündem belirlemiştir.

Bizim de bilimsel programımızda yer verdiğimiz bu yılın ICN teması "Hemşireler: Değişim için bir güç etkili bakım, etkin maliyet” olarak belirlenmiştir. Bu gündem ister istemez ülkemiz sağlık politikasını, bu politika çerçevesinde hizmet sunumunda hemşirenin katkısını ortaya koymayı zorunlu kılmaktadır. Hemşirelerin hem birey hem de grup olarak herkese daha iyi sağlık bakım hizmeti sunmaları için etki ve güçlerinin farkına varmaları ve geliştirmeleri gerektiğine inanmaktayız. Güç, etkili bir ekip üyesi ve lider olabilmek, bireylerin en üst sağlık düzeyine ulaşabilmelerine katkıda bulunmak ve sağlık bakımı alanında politika üreterek değişim yaratabilecek kişileri etkilemek için gereklidir. Hemşirelik; hastaları izlemek, tanı koymak ve tedavi süreçlerini yönlendirmek için gerekli olan ileri soyut düşünme yeteneği ve bilgi, belirli düzeyde matematik beceri, psikolojik ve sosyolojik olguları kavrayacak kadar kültürel donanım, ağır tempoyu üstlenebilecek bir fiziksel dayanıklılık ve her şeyden önce temel insanlık değerleri gerektiren bir meslektir.Hemşirelik mesleğine yön verecek olanların hemşireler olmaları, hemşirelik eğitimini uygulayanların da yine iyi yetişmiş profesyonel hemşire üyeler olması da ayrıca önemlidir” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.