Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat

Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat

Aydın İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin kış aylarında artan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Her yıl binlerce insanın ölümüne, kalıcı hasarlara ve sakatlıklara sebep olan karbonmonoksit zehirlenmesi üzerine açıklamalarda bulunan Aydın İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, ısınma sistemlerinde sıvı veya katı yakıtların tam olarak yanmaması sonucu ortaya zehirlenmelerin çıktığını ifade etti. Kömür ve odun sobaları, şofben, kombi, borusuz soba, ocak, fırın, mangal gibi araçlarda kullanılan sıvı ve katı yakıtlardan çıkan karbonmonoksit gazının renksiz ve kokusuz olduğuna dikkat çeken Çetin, “Karbonmonoksit solunması özellikle uyku sırasında öldürücüdür, çünkü bu gaz renksiz, kokusuz olduğu gibi akciğerlerden kolayca emilir. Uyuyan bir insanın bu gazı soluduğunun farkına varması mümkün değildir. Genellikle ölümler, doğal gaz ve karbon içeren kömür, odun, gazyağı, proban gazı gibi yakıtların tam yanmaması, soba, şofben ve diğer araç gereçlerinin hatalı kullanılması ve havalandırmanın yeterli olmamasından kaynaklanmaktadır. Karbonmonoksit zehirlenmeleri soğuk kış gecelerinde insanlar ısınmak için karbon içeren bu tipte yakıtlar kullandıkları için en yüksek seviyesine ulaşır” dedi.

“KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİNİN TİPİK BULGUSU, DUDAKLARIN KİRAZ KIRMIZISI BİR RENK ALMASIDIR”

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin bazı yan etkilerinin olduğunu da söyleyen ve bu etkilere karşı alınması gereken önlemleri de belirten Çetin, “Uyanık bir insanda baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma, konsantrasyon güçlüğü, nefes darlığı, çarpıntı, karın ağrısı, kas krampları, epilepsi(sara) nöbetleri, şuur bozukluklarından komaya kadar giden belirtiler vardır. Uyuyan bir insan bunların hiçbirinin farkına varamaz ve ölüme kadar ilerleyen derin bir komaya girer. Karbonmonoksit zehirlenmesinin tipik bulgusu, dudakların kiraz kırmızısı bir renk almasıdır. Zehirlenme vakalarında hastalar bol oksijen verilerek en kısa sürede sağlık kuruluşuna yetiştirilmelidir. Kalp, akciğer yetmezliği olan hastalarda daha duyarlı olmak gerekir” diye konuştu.

“KULLANILAN YAKITIN STANDARTLARA UYGUNLUĞU KONTROL EDİLMELİ”

Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı alınması gereken önlemler olduğunu da hatırlatan Çetin, dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı: “Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalıdır. Aşırı doldurulan sobanın, duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı, bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1 metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalıdır. Binaların Yangından Korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına da özen gösterilmelidir”

“KARBONMONOKSİT KAÇAĞINDA YANGIN VARMIŞ GİBİ HAREKET EDİLMELİDİR”

Karbonmonoksit kaçağından şüphelenilmesi durumunda ilk olarak bulunulan ortamın acil bir şekilde terk edilmesi gerektiğini öne süren Çetin, “Eğer evinizde bir karbonmonoksit kaçağından şüphelenirseniz yapacağınız ilk şey orayı terk ederek sanki bir yangın varmış gibi hareket edilmelidir. Asla bireysel eşyaları almak için vakit harcanmamalıdır en kısa sürede temiz havaya çıkılmalıdır. Ortamı terk ederken açılabilecek pencere kapı varsa açılmalı ve ilgili kurumlar durumdan haberdar edilmelidir. Yetkililer tarafından güvenilir olduğu bildirilene kadar herhangi bir nedenle kesinlikle geri dönülmemeli ve en kısa sürede hastaneye başvurularak ortamda bulunulan herkesin muayene edilmesi gereklidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.