Kartepe’de Osmanlı Mezar Taşları Restore Edildi

Kartepe’de Osmanlı Mezar Taşları Restore Edildi

Kartepe Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Maşukiye Mezar Alanı’nda bulunan Osmanlı mezar taşlarının restorasyonu ve çevre düzenlemesi çalışmalarını tamamladı.Kartepe’nin tarihi do...

Kartepe Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Maşukiye Mezar Alanı’nda bulunan Osmanlı mezar taşlarının restorasyonu ve çevre düzenlemesi çalışmalarını tamamladı.

Kartepe’nin tarihi dokusunu kaybolmadan gün yüzüne çıkararak turizm değerlerine artı kazandırmak hedefindeki Kartepe Belediyesi, bu kapsamdaki çalışmaları meyvelerini almaya başladı. Kartepe’deki kültür tarihi bakımından önemli bir hazinesi olan Maşukiye Mezar Alanı’nda bulunan mezar taşlarının restorasyonu ve çevre düzenlemesi çalışması, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından tamamlandı. Yüzyıllık tarihi bulunan Maşukiye Mezar Alanı içindeki 1795 yılına ait kitabelerin bulunduğu alanda tespitler yapan Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü’ne bağlı ekipler sosyal açıdan inceledikleri mezar taşlarının Kafkasya’dan gelen Çerkez-Abaza asıllı insanlara ait olduğu bilgisine ulaştı.

Bu kapsamda Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon projesi kapsamında 61 mezar taşı bulunan mezarlık içerisi zararlı bitkilerden temizlendi. Restorasyon çalışmasında kitabe tercümeleri hazırlandı. Tüm mezar taşlarının temizliğini yapan ekipler, kırık olan parçaları da epoksi yöntemi ile yapıştırarak tamamladı. Mezar taşları üzerinde Osmanlıca, Arapça kitabelerinin tercümeleri, ait olduğu mezarın yanına tamamlayıcı pano şeklinde mezarın yanına dikildi. Çevre düzenlemeleri kapsamında da zeminde çimlendirme yapan ekipler kurumuş ağaç kütüklerini de temizledi. Mezarların kenarlarına da şimşir bitkisi dikerek estetik görünüm kazandırdı.

Kartepe Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının takip ve kontrolü yapılarak uygulamaları tamamlayan ekipler, Kartepe’nin turizm değerlerine eski mezar taşı kitabelerini de katarak kültür turizmine de katkı veren bir projeyi hayata geçirmiş oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.