‘Kelebekler Özgürdür’

‘Kelebekler Özgürdür’

CHP Nazilli İlçe Kadın Kolları Başkanı Serpin Kıntaş, Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde katledilen ve dünyada ‘Kelebekler’ adıyla efsaneleşen Mirabel kardeşlerin anısına, 25 Kasım’ın ‘Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslar Arası Mücadele ve Dayanışma Günü’ olarak anıldığını hatırlatan Serpin Kıntaş, “Dünyanın dört bir köşesinde kadınlar, bugünün anısına toplumsal cinsiyet eşitliğine, ayrımcılığa, şiddete ve savaşa karşı kadın dayanışmasını örgütlüyor seslerini yükseltiyorlar” dedi.

• ‘KADINLAR, KADIN OLDUKLARI İÇİN ŞİDDETE MARUZ KALIYOR’

Türkiye’de son yıllarda kadına yönelik şiddette büyük bir artış gösterdiğine dikkat çeken Kıntaş devamla şunları söyledi. “Öldürülen kadın sayısı 2012 yılında 165 iken 2013’ün ilk on ayında bu sayı 168’e çıkmıştır. Türkiye’de evli kadın nüfusunun yüzde 39’u fiziksel şiddette, yüzde 15’i cinsel şiddete, yüzde 44’ü duygusal istismara maruz kalmaktadır. Cinsel saldırıya uğrayanlardan çoğu korku, baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olmamıştır. Öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürülmüştür. Devletten koruma talebiyle polise veya savcılığa başvuran kadınların yüzde 73’ü sığınma evlerinde olan kadınların ise yüzde 27’si cinayete kurban gitmiştir. Bu rakamlar sık-sık tekrarlanan kadına yönelik şiddete ‘sıfır tolerans’ gösterildiği söylemlerini yalanlamaya yetiyor. Kadınlar, kadın oldukları için şiddetin her türlüsüne maruz kalıyorlar”

• ‘KIZ ÇOCUKLARI OKULDAN UZAKLAŞTIRILIYOR’

CHP Nazilli İlçe Kadın Kolları Başkanı Serpin Kıntaş, kadınların değişik biçimlerde şiddete uğradığını, kadınların eğitimden yoksun bırakılarak eve mahkum edildiğini, ekonomik faaliyetlerinin yasal ve geleneksel birçok engelle kısıtlandığını, çalışma yaşamında bin-bir haksızlık ve ayrımcılıkla karşılaştığı koşullarda, şiddetin ilk hedefinin doğal olarak kadınlar olduğunu söyledi. Kıntaş, “Ülkemizde okuma ve yazma bilmeyenlerin yüzde 83’ünü kadınlar oluştururken, kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeler birbiri ardına devreye sokulmaktadır. Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 29 iken, ekonomi ve fırsat eşitliğinde 136 ülke arasında 127’inci sıradadır. Kadınlar kayıt dışı olarak istihdam edilmek istenmekte ve sigortasız, güvencesiz işlerde çalıştırılmaktadır. Türkiye’de kadınlar ortalama olarak erkeklerden yüzde 20 oranında az ücret almaktadır ve çalışan kadınların yaklaşık yüzde 50’si mobbing mağdurudur. AİHM bir kararında toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin, kadına yönelik ayrımcılığın bir biçim olduğunu söylemesi kendi tarihi açısından bir ilktir. AİHM yine verdiği bir kararda kadına yönelik şiddet meselesinde kendilerinin mücadele edemeyeceği bir aile meselesi olarak bakan polisler ve aile içi şiddet faillerine caydırıcı cezalar vermeyen mahkemeler sebebiyle ciddi sorunlar yaşandığını, tüm bunlarında Türkiye’de ki genel ve ayrımcı yargı pasifliğinin aile içi şiddeti besleyen bir ortam yarattığını belirtmiştir” şeklinde konuştu.

• ‘KADINLAR İÇİN ÖZGÜRLÜK VE ADALET CHP İLE GELECEK’

CHP Nazilli İlçe Kadın Kolları Başkanı Serpin Kıntaş, “Yaşadıklarımız muhafazakarlaşmanın ve feodal yapının yanı sıra, 11 yıllık otoriter devlet anlayışının bir sonucudur. Günümüzde ileri sürülen ‘kutsal aile’ tezi her gün beş kadının eşi, sevgilisi veya herhangi bir yakını tarafından öldürüldüğü ülkemizde tamamen çökmüştür. Bireyi, bedeninden kişiliğine kadar denetim altına alma ve terbiye etme arzusuyla kadınlarımız, özde yasakçı, sözde uzun vadeli nüfus politikası hedeflerine kurban edilmek istenmektedir. Doğurganlık üzerine kurulan baskılar kız ve erkeklerin aynı evde yaşadıklarında denetim altına alınmak istenmeleri, çocuk gelinlerin gittikçe artan sayısı, baskıcı iktidarların ve ideolojilerin ortak yanıdır. Bireylerin bedenleri ve hayatları üzerinde en yüksek düzeyde denetim kurarak rejimi inşa etmeye çalışan bu düzeni red ediyoruz. Ülkemizde yüzde 97’si şiddet gören biz kadınlar toplumsal cinsiyetin, erkeği otorite, iktidar sahibi olmaya zorladığı ‘namus’ gerekçe edilerek yakını olan kadını öldürmesinin emredildiği bu topraklarda, şiddete karşı mücadelenin sadece kadınların değil erkeklerinde sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi bir kamu politikası olarak benimsiyor ve sosyal politikalarımızı bu doğrultuda ele alıyoruz. Belleğimizi diri tutmak ve bize dayatılan bunca şeyin altında ezilmemek için, ‘böyle gelmiş böyle gider’ diyenlere karşı ‘yeter artık’ diyen kadınların yaşamlarını kendi yaşamlarımıza katıyoruz. Bizler, kadına yönelik şiddete karşı verdiğimiz mücadelede, sevgiyi örgütlemek amacıyla ‘Kelebekler özgürdür’ diyoruz. Kadınlar için özgürlük ve adalet CHP ile gelecek” ifadelerini kullandı. • HABER: M.Şevket ALTINAYAR

‘kelebekler-ozgurdur’-(1).jpg

‘kelebekler-ozgurdur’-(2).jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.