Kestane Anaçları Aşılandı

Kestane Anaçları Aşılandı

Samsun’un Terme ilçesinde “Dal Kanserine Dayanıklı Kestane Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında, kapama bahçede mevcut kestane anaçları aşılandı.Terme’de; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakült...

Samsun’un Terme ilçesinde “Dal Kanserine Dayanıklı Kestane Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında, kapama bahçede mevcut kestane anaçları aşılandı.

Terme’de; Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Müdürlüğü, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Terme İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Dibekli Mahallesi Tüzel Kişiliği işbirliği ve Samsun Valiliği desteğiyle “Dal Kanserine Dayanıklı Kestane Yetiştiriciliği Projesi” uygulanıyor.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar koordinasyonunda, fakülte öğrencileri, Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü teknik elemanlarının katılımıyla gerçekleştirilen aşlama çalışmalarında, kalem aşısı için uygun 137 anaç aşılandı. Dal kanserine dayanıklı A-14, A-25, A-100 ve betizalc çeşitleri, marıguel anaçlarının aşılamasında kullanıldı. Çalışmalara, öğrenci değişim programı kapsamında Ziraat Fakültesi’nde öğrenim gören Polonyalı ve Bosna Hersekli öğrenciler de katıldı.

Öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Serdar, Dibekli Mahallesi’nde yaklaşık 20 dekar alanda tesis edilen kestane bahçesinin, Türkiye’de kamu organizasyonuyla tesis edilen ilk kapama kestane bahçesi olduğunu, dal kanserine dayanıklı anaç ve aşı kalemlerinin kullanıldığı çalışma ile Terme ilçesinde bir gen bankasının kurulmuş olduğunu, bu alanlardan elde edilecek tohum, aşı kalemi vb. çoğaltma materyali ile, daha büyük projeksiyonlar için önemli bir üretim kaynağı oluşturulduğunu belirtti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı ise önemli bir çalışmanın gerçekleştirilmiş olmasının memnuniyetini yaşadıklarını, bu çalışmanın tüm Karadeniz Bölgesi ve ülkenin diğer bölgelerinde yapılacak kestane yetiştiriciliği çalışmaları için referans bir çalışma olduğunu belirterek, projeye destek verenlere teşekkür etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.