Kılıçdaroğlu: 'Temiz siyasete ihtiyaç var'

Kılıçdaroğlu: 'Temiz siyasete ihtiyaç var'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Düsseldorf’ta Türk vatandaşlarına yaptığı konuşmada, 'Türkiye’nin temiz siyasete ihtiyacı var' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Düsseldorf’ta Türk vatandaşlarına yaptığı konuşmada, yurtdışından 10 milletvekilini TBMM’ye Avrupa’da yaşayan vatandaşların gönderebilmesi için yurtdışı seçim çevresi oluşturacakları vaadini verdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla Düsseldorf’ta bir araya geldi. ISS Dome Arena’da vatandaşlara hitap eden Kılıçdaroğlu sözlerine Alman gurbetçileri selamlayarak başladı. Kılıçdaroğlu, “Farklı dilleri konuşsak bile insanı seviyorsak, yüreğimizde insan sevgisi varsa uzlaşamayacağımız hiçbir sorun yoktur. Almanya bunun tipik örneğidir. Geldiniz, çalıştınız, bugün Almanya’nın büyümesinde, kalkınmasında Avrupa’nın büyümesinde, kalkınmasında sizin alın teriniz, sizin yüreğiniz, sizin gözyaşınız, sizin onurlu duruşunuz var. Sizinle biz gurur duyuyoruz, onur duyuyoruz” dedi.

“SPD, ALMANYA’DAKİ GENÇLER İÇİN ÇALIŞIYOR BİZ DE ONLARI DESTEKLİYORUZ”

Almanya’daki gençlerin, Türkiye’nin umudu ve geleceği olduğunu dile getiren CHP Lideri, “Siz mutlu olduğunuz zaman emin olun Türkiye’de biz mutluyuz. Siz huzurlu olduğunuz zaman emin olun Türkiye’de biz huzurluyuz. Şunun altını özenle çizmek isterim: Biz Sosyal-Demokrat bir partiyiz. İnsanı, siyasetin odağına koyan bir partiyiz. İnsanın mutluluğu için çalışan bir partiyiz. O nedenle Almanya’da SPD ile olan işbirliğimiz bizim için çok önemli. Onlar sizin mutluluğunuz için çalışıyorlar. Biz de onlara destek veriyoruz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Almanya’da birliklerimiz var. Alman yasalarına göre kurulan birliklerimiz var. Bizi bir araya getiren birliklerin değerli yöneticilerine de yürekten teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunmak istiyorum. Bizim Almanya’daki sesimiz, gözümüz ve kulağımız onlar. Onlara yürekten teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’NİN TEMİZ SİYASETE İHTİYACI VAR”

Almanya’ya göçün 55. yılının kutlandığını hatırlatan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Almanya’da zor koşulların aşıldığı süreleri geçtiniz, işçi olarak geldiniz, çalıştınız. Bugün 55. yılı kutlanıyor göçün. O zaman dönüp şöyle bir bakmak gerekiyor. 55 yıl önce geldiniz, bugün aranızda sanatçı var, sinema yönetmeni var, akademisyenler, politikacılar var. Hayatın her alanında yer alıyorsunuz. Ve hayatın her alanında ses çıkarıyorsunuz. Hayatın her alanında gücünüz var. Bu gücü biz Türkiye için de kullanmak istiyoruz. Çünkü Türkiye’nin demokrasiye ihtiyacı var. Türkiye’nin özgürlüğe ihtiyacı var. Türkiye’nin birlikte yaşamaya ihtiyacı var. Türkiye’nin temiz siyasete ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

“DENİZ FENERİ FACİASINI UNUTMADIK”

CHP Lideri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sanmayın ki sizin sorunlarınızı izlemiyoruz. Aştığınız zorluklardan birisi burada yaşanan Deniz Feneri faciasıydı. Bunu asla unutmadık. İslami holdingler aracılığıyla Almanya’da alın terinin nasıl sömürüldüğünü, nasıl çalındığını da çok iyi biliyoruz. Ama bir şeyi hiç kimsenin unutmamasını istiyorum. CHP olarak biz her türlü sorununuza en duyarlı yaklaşımları ve çözümleri üreten partiyiz. Her sorununuzla ilgilendik. Deniz Feneri olayı yaşandığı zaman ben Almanya’ya geldim. İslami holdingler faciasında yine buradaydım. En temiz duygular, inançlarımız sömürüldü, inançlarımız alın terimizin çalınmasına alet edildi. O nedenle bir kez daha Düsseldorf’tan yurtdışında bütün yurttaşlarıma seslenmek istiyorum. Sizin inancımız bizim inancımızdır. Sizin kimliğiniz bizim kimliğimizdir. Sizin yaşam tarzınız bizim yaşam tarzımızdır. Biz kimseyi ötekileştirmeden bütün yurttaşlarımızı kucaklıyoruz ve bağrımızı açıyoruz.”

“YURTDIŞINDAN 10 MİLLETVEKİLİNİ TBMM’YE SİZ GÖNDERECEKSİNİZ”

TBMM’ye yurtdışı seçim çevresi oluşturulması için bir kanun teklifi verdiklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yurtdışında yaklaşık 5 milyon yurttaşımız yaşıyor. Bunun ağırlığı Batı Avrupa’da. Yurtdışı seçim çevresi olması için bir kanun teklifini TBMM’ye verdik. Amacımız şu: Yurtdışından en az 10 milletvekilinin Türkiye’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yurtdışında çalışan işçilerimizi, çalışanlarımızı, sanatçılarımızı hayatın her tarafında ilmik ilmik çalışan yurttaşlarımızı temsil etsin diye. Kanun teklifimizi verdik. Eğer bu geçerse ama size sözüm söz 8 Haziran’da CHP iktidarında ilk yapacağımız işlerden birisi budur. Yurtdışı seçim çevresi oluşturacağız ve sizler kendi özgür iradenizle seçeceğiniz 10 milletvekilini TBMM’ye göndereceksiniz” diye konuştu.

“EMEKLİ AYLIĞINDA KESİNTİYİ BİTİRECEĞİZ”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, emekli olduktan sonra tekrar çalışmaya başlayan Türk vatandaşlarının emekli aylığında yapılan kesintiyi bitireceklerini vaat etti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Düsseldorf’ta Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi. Yurtdışındaki vatandaşların sorunlarını kendilerinin dile getirmesini istediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Pek çok ülkede benzer uygulamalar var. Bütün o uygulamaları masaya yatırdık, kanun teklifimizi verdik. Şimdi söz sizde. Eğer yurtdışında çalışan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları parlamentoda bizi temsil etsin diyorsanız yolunuz belli, adresiniz belli. Altı okun böğrüne mührünüzü basacaksınız” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Gençlerimiz gidiyorlar, yaşadıkları ülkeden askerlik yapamaz diye tam teşekküllü hastaneden raporlarını alıyorlar. Ama bu raporlar Türkiye’de geçersiz. Niçin geçersiz? Gelip burada rapor alacaksınız diye. Sözüm söz bu garabete de 8 Haziran’dan itibaren son vereceğim. Hangi ülkede rapor alıyorsanız o raporlar aynen Türkiye’de de geçerli olacak. Doktorsa doktor hepsi aynı Hipokrat yeminini ediyor bütün dünyadaki doktorlar. O zaman verilen raporların nasıl Almanya’da, Hollanda’da, Fransa’da geçerliliği varsa aynı raporların Türkiye’de de geçerliliğinin olması lazım.”

YURT DIŞI TEMSİLCİLİKLERDE ÇALIŞMA

Yurtdışı temsilciliklerde çalışma konusuna değinen Kılıçdaroğlu, “Genelde Türkiye’den geliyor insanlar buradaki temsilciliklerde görev almak için. Bizim yurtdışında, az önce Ceren konuştu. Ceren Almanya’da doğmuş, Türk kökenli. Ama Ceren Almanlara Almancayı öğretecek. Çünkü onun eğitimini alıyor. Bu kadar mükemmel yetişmiş gençlerimiz varken Türkiye’de buraya çalışanları getirmek değil burada yetişen insan gücünü temsilciliklerimizde istihdam etmek gerekiyor. Bunun da yolunu CHP olarak biz açacağız” dedi.

“EMEKLİ AYLIĞINDA KESİNTİYİ BİTİRECEĞİZ”

Yurtdışında çalışanların emekliliğini kapsayan 3201 sayılı yasadan bahseden Kılıçdaroğlu, “Prim borçlarınızı ödüyorsunuz. Üstelik az buz bir para da ödemiyorsunuz. Dolar, Euro bazında ödüyorsunuz. Emekli oluyorsunuz. ‘Çoluk çocuğun, torunum Almanya’da, Fransa’da, Hollanda’da. Gidip onların yanında kalacağım’ diyorsunuz. Geliyorsunuz, bazen iş oluyor çalışıyorsunuz bazen sosyal yardım alıyorsunuz. Diyor ki hükümet ‘Madem sosyal yardım alıyorsun, madem çalışıyorsun senin emekli aylığını keseceğim’ diyor ve kesiyor. Aynı uygulama Türkiye’de de var. Emekli olduktan sonra kişi çalışmaya başlıyorsa, orada maaşın tamamını değil maaşın yüzde 15’ini kesiyorlar. 8 Haziran’da yetki verin, bize güç verin bu garabeti bitireceğiz. Emekli aylığınızda asla ve asla kesinti olmayacaktır” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN 13 YILDA GELDİĞİ NOKTA

CHP Lideri, “Türkiye’deki emekliler için de aynı sözü verdik. Madem ki ayrılık gayrılık yok, madem ki kıvançta ve tasada beraberiz o zaman Türkiye’de hangi uygulamayı yapıyorsak bizim açımızdan Almanya’da yaşayan yurttaşlarımız için de aynı uygulamayı yapacağız. Ayrılık gayrılık bizim kitabımızda yoktur. Eşitlik, özgürlük, barış ve kardeşlik vardır” şeklinde konuştu.

Almanya’daki vatandaşların Türkiye’yi yakından izlediklerini bildiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları sizin de çok iyi bildiğinizi biliyorum. Ama ben verirseniz size 13 yıllık bir tabloyu çizmek isterim. 13 yıllık bir iktidarın Türkiye’yi getirdiği nokta nedir bunu bilmenizi isterim. 13 yıl önce, ‘Biz yoksullukla, yolsuzlukla, yasaklarla mücadelede edeceğiz. Türkiye’ye özgürlüğü getireceğiz. Yoksulluğu bitireceğiz, yasakları kaldıracağız’ dediler. Onun için 13 yılın sonunda geldiğimiz nokta ne? 6 milyon 200 bin işsizimiz var. 17 milyon yoksulumuz var” diye konuştu. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.