Kosova’da “Bir Hikayem Var” Sergisine Büyük İlgi

Kosova’da “Bir Hikayem Var” Sergisine Büyük İlgi

“Türkiye-Balkanlar Kültürlerarası Sanat Diyalogları Projesi" kapsamında Priştine’de açılan “Bir Hikayem Var" resim sergisi Kosova sanat severleri tarafından yoğun ilgi gördü.“Türkiye - Balkanlar Kültü...

“Türkiye-Balkanlar Kültürlerarası Sanat Diyalogları Projesi" kapsamında Priştine’de açılan “Bir Hikayem Var" resim sergisi Kosova sanat severleri tarafından yoğun ilgi gördü.

“Türkiye - Balkanlar Kültürlerarası Sanat Diyalogları” projesi kapsamında, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğiyle, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklenen "Bir Hikayem Var" sergisine 14 Türk genç sanatçı eserleriyle katıldı. Priştine Güzel Sanatlar Fakültesi galerisinde yapılan serginin açılışı, resim severlerin geniş katılımıyla gerçekleşti.

Serginin açılışında konuşan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Balkanlarda Türkiye’nin ve Kosova’nın çok doğal, beşeri, kültürel, sosyal ortak binlerce noktası, köprüsü olduğunu, sanatın da bu köprülerden en önemlisinin bir tanesini teşkil ettiğini belirtti. Büyükelçi Ozan, “Bu sergi Kosova ile Türkiye arasındaki ortak bir noktayı da buluşturdu. Kosova dünyanın en genç nüfuslarından bir tanesi, Türkiye de Kosova kadar olmazsa bile dünyanın en genç nüfusuna sahip. Bence bu 14 genç çağdaş sanatçının burada eserleriyle anlatıkları hikayelerin, Kosovalı gençler tarafından da benimseyecektir” ifadelerini kullandı.

Serginin küratörlüğünü yapan Beste Gürsü da serginin amacının üst başlığından da anlaşıldığı gibi, Türkiye - Balkanlar Kültürlerarası Sanat Diyalogları ve bu şemsiyenin altına sığdırmayı çalıştıkları bugün itibariyle 4’üncü ülkede eserleri sergilemek olduğunu belirtti. Gürsu, “Biz bu şemsiye altında tüm bu kültürdeki gençlere birer yer açmak için geldik. Onları davet etmek için Türkiye’den 14 genç çağdaş sanatçıyı getirdik. Hepimiz ortak kültürden beslendiğimiz için ortak hikayelerimizi anlatık bu sergide. Bu gençler 21’inci yüzyılda beslendikleri aile kültürleri ve geleneklerini bugün kendileri yorumladılar ve gelecekte, bu yorumladıkları kültürler buradaki gençlerle işbirliği yapmakta önemli rol oynayacaktır” dedi.

9 metrelik tek parça resim ile sergiye katılan genç ressamlardan Barış Sarıbaş, herkesin kendisine ait bir hikayeyi resimlediğini kaydederek, “Ben de çocukluğumun geçtiği Ege topraklarındaki kendi kasabamızdaki hikayeyi evrenselleştirmek istedim. Burada olmaktan ve kültürler arası diyalogdan çok mutluyuz” diye konuştu.

Sergiye evsahipliği yapan Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi Müdürü Bülent Üçpınar da yaptığı açıklamada, “Bir Hikayem Var” sergisinin Türkiye ile Balkanlar arasında kültürel diyaloğu artırmaya amaçlayan sergi olduğuna vurgu yaparak, “Bu sergi Türkiye ile Kosova’daki gençler arasında diyaloğu kültür vasıtasıyla, sanat vasıtasıyla geliştirmeyi ve genişletmeyi hedefliyor” dedi.

Kosova’da sanat gelişmelerine damgasını vuran sergi, resim sanatına farklı yaklaşımları yansıtan eserleriyle sanat severler tarafından tam not aldı. Sergide A.Sina Gürsu, Barış Sarıbaş, Bora Çetin, Çağdaş Erçelik, Doğu Akıncı, Ekin Onat, Emre Çalış, Enes Ateş, Hüseyin Rüstemoğlu, Kadir Akyol, Mihriban Mirap, Nesren Jake, Özgür Demirci ve Yasemin Öztürk Erdoğan’ın eserleri sergilendi.

Saraybosna, Tiran ve Podgoritsa’nın ardından Priştine’de açılan “Bir Hikayem Var” sergisi 19 Haziran tarihine kadar açık kalacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.