Kosova’da Kayıp Kişiler Heykeli Dikildi

Kosova’da Kayıp Kişiler Heykeli Dikildi

Kosova’da 1998-1999 yıllarında Sırp güçleri tarafından katledilen ve akıbeti bilinmeyen bin 650 kişinin 16 yıl sonra yeniden anıldığı törende “Kayıp Kişiler Heykeli” dikildi.Kosova’da 1998-1999 yıllar...

Kosova’da 1998-1999 yıllarında Sırp güçleri tarafından katledilen ve akıbeti bilinmeyen bin 650 kişinin 16 yıl sonra yeniden anıldığı törende “Kayıp Kişiler Heykeli” dikildi.

Kosova’da 1998-1999 yıllarında Sırp güçleri tarafından katledilen ve halen akıbeti bilinmeyen Kosovalılar, 16 yıl sonra yeniden anıldı. Kosova’da 27 Nisan Kayıplar Günü kapsamında kayıp kişiler anısına “Kayıp Kişiler Heykeli” dikildi. Akıbeti halen bilinmeyen Kosovalıların yakınlarının katılımıyla gerçekleştirilen törende Sırbistan’a sert mesajlar gönderildi. Kosova Meclisi bahçesinde kayıplar anısına dikilen heykel, Kosova Meclis Başkanı Kadri Veseli, Başbakan İsa Mustafa ile kayıp aileler yakınları tarafından açıldı. Meclis Başkanı Kadri Veseli, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kayıplar nedeniyle acıların halen dinmediği Kosova’da tüm vatandaşların bu acıları halen yaşadığını kaydederek, Sırbistan’dan kayıplar hakkında bilgi vermesi ve kayıpların ceset kalıntılarını geri vermesini talep etti. Sırbistan’a mesaj gönderen Veseli, “Kosova Cumhuriyeti, iyi komşuluk ve ortaklıktan yanadır. Yalnızca Kosovalı kayıpların kendi topraklarında gömülmesi ile iyi komşuluk ilişkilerin geliştirilmesi mümkün olabilir” dedi.

Konuşmasında kayıp yakınlarının acılarını paylaştığını belirten Kosova Başbakanı İsa Mustafa ise Kosova Hükümeti’nin, kayıplar konusundaki çalışmalarına yoğunluk kazandıracağını belirterek, Kosovalıları katledenlerin adalet önüne çıkarılmasını talep etti. Kayıp sorununun sadece Kosova’nın değil uluslararası bir sorun olduğunu kaydeden Başbakan Mustafa, kayıp kişilerin ceset kalıntılarının Kosova’ya geri gönderilmesi için uluslararası camianın Sırbistan’a baskı uygulaması gerektiğine vurgu yaptı.

Öte yandan, 27 Nisan Kayıp Kişiler Günü vesilesiyle Kosova Meclisi Genel Kurulu’nda da özel oturum düzenledi. Oturumda kayıp kişilerin en büyük sorunlardan birini teşkil ettiği belirtilerek, soruna acilen çözüm bulunması istendi. Kosovalı kayıp kişiler adına konuşanlar, milletvekillerinden sadece siyaset değil, kayıp kişilerin akıbetinin çözülmesi için de uğraş verilmesini talep etti.

Kosova’da her yıl 27 Nisan tarihinde kayıp kişileri anma töreni düzenleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.