Kosova’nın Özgürlük Yıl Dönümünde Savaşta Cinsel Şiddet Gören Kadınlar Anıldı

Kosova’nın Özgürlük Yıl Dönümünde Savaşta Cinsel Şiddet Gören Kadınlar Anıldı

Kosova’nın özgürlüğe kavuşmanın 16’ıncı yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinliklerin en önemlisi, Kosova’da 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşta cinsel şiddete maruz kalan kadınların anı...

Kosova’nın özgürlüğe kavuşmanın 16’ıncı yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Etkinliklerin en önemlisi, Kosova’da 1998-1999 yıllarında yaşanan savaşta cinsel şiddete maruz kalan kadınların anıldığı etkinlik oldu.

Savaş sırasında cinsel şiddet mağdurlarına destek ve farkındalık oluşturmayı hedefleyen “Seni Düşünüyorum” kampanyası çerçevesinde Priştine Stadyumu’nda 5 bin kadın elbisesi sergilendi. Aralarında ünlü siyasetçi ve sanatçıların yer aldığı Kosovalı kadınlar, elbiselerini hediye ederek, şiddet görmüş kadınlara destek oldular.

Organizasyona sanatsal fikir katan Kosova’nın ünlü sanatçısı Alketa Xhafa-Mripa, bu eylem ile cinsel şiddete uğramış kadınların suçsuzluğunu ispatlamayı hedeflediklerini söyledi. Mripa, ”Bu sanatsal organizasyon ile umarım suçu olmayan cinsel şiddet mağduru kadınlarımızın sesi duyulur ve haklarını kazanmış olurlar” dedi.

Stadyumdaki organizasyona katılan Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga yaptığı konuşmada, “Seni Düşünüyorum” kampanyasının cinsel şiddet mağduru kadınların masum olduğunun anlatılması amacını güttüğünü belirtti. Jahjaga, “Utanması gereken kişiler, bu suçu işleyenlerdir. Savaşın bitmesinden sonra içlerindeki savaş ile mücadele eden kadınlarımızla birlikte ve beraber olacağız. Onlar iç huzuru bulmadan biz de huzurlu olmayacağız” ifadelerini kullandı.

Jahjaga, cinsel şiddet mağduru kadınlara sahip çıkacaklarını belirterek, onların toplumdan soyutlanmasına izin vermeyeceklerini kaydetti. Ardından Cumhurbaşkanı Jajhaga, aralarında yabancı büyükelçi kadınlarının da yer aldığı kadınlarla birlikte elbiselerin sergilendiği alanı gezdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.