Kötü Geçen Sezon Sebebiyle Alanya Esnafı Krediye Hücum Etti

Kötü Geçen Sezon Sebebiyle Alanya Esnafı Krediye Hücum Etti

Antalya’nın Alanya ilçesinde, sezonun kötü gitmesinin ardından turizm esnafı krediye hücum etti. İlçede bulunan 4 kredi kooperatifinden bugüne kadar çekilen miktar 164 milyon Lirayı buldu. Kredi taleb...

Antalya’nın Alanya ilçesinde, sezonun kötü gitmesinin ardından turizm esnafı krediye hücum etti. İlçede bulunan 4 kredi kooperatifinden bugüne kadar çekilen miktar 164 milyon Lirayı buldu. Kredi talebinde bulunan yüzlerce esnafın ise sırada bekletildiği öğrenildi.

Alanya’da bulunan esnaf odası başkanları sezon başından beri esnafları "Ayağınızı yorganınıza göre uzatın" uyarısı yaparken, bir çok esnafın bu uyarılara kulak asmadığı ve kredi batağına saplandığı ortaya çıktı. İlçede bulunan 4 kredi kooperatifinden sene başından beri çekilen kredi miktarı ise 164 milyon Lira. Kredi kooperatifi başkanları, ince eleyip sık dokumalarına rağmen esnafın akın akın kredi müracaatına bulunmaya devam ettiklerini belirterek, bu rakamın sezon sonuna doğru katlanacağını söyledi. Bankadan çekilen krediler ile bu rakamın inanılmaz boyutlara çıkacağı, bir çok esnafın ise sezon sonu gelmeden iflas etmesinden endişe ediliyor.

"2 YILDIR GERİ ÖDEMELERDE SIKINTI YAŞANIYOR"

Kredi taleplerinin her yıl artarak devam ettiğine dikkat çeken Alanya Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Ali Darı, "Alanya’da piyasa durmuş vaziyette. Şuanda piyasada bizim 100 milyon Lira ana paramız esnafa kredi olarak verilmiş durumda. Geçen yıl 600 esnaf kayıt sildirmiş ama bu yıl başlangıcı olarak bir o kadar yeni esnaf kaydı var. Alanya umut dünyası olmuş. Kişi başı 150 bin Lira kredi veriyoruz. 2 yıldır kredi dönüşlerinde sıkıntı yaşıyoruz. Esnafın sıkıntısı büyük, bu yıl daha da büyüyecek gibi. Şimdiden kaçışlar başladı. Bu yıl Alanya’nın kader yılı. Herkesin iyi düşünmesi gerekir. Bu hale neden ve nasıl geldik diye? Önüne gelen dükkan açıp herkes aynı şeyi satıyor" şeklinde konuştu.

"KREDİ TALEPLERİ PATLADI"

Alanya ve Çevresi Esnaf Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Akkaya, kendilerinin ana para olarak 55 milyon lira kredi verdiklerini belirterek, "Bu paranın tamamı piyasada şu anda. Genelde kredi kullanımları kış aylarında olurdu. Yaz aylarında fazla kredi talebi olmazdı. Ancak bu sezon tam tersi bir durum söz konusu oldu. Sezon sıkıntılı geçtiği için kredi talepleri yaz aylarında başladı. Sıkıntıdan dolayı kredi taleplerini ince eleyip sık dokuyoruz. Talepler ise halen devam ediyor. Bir sürü talep ise beklemede. Biz yine buradan esnafı çok fazla yatırım yapmamaları konusunda uyaralım, ama pek dinleyen de yok gibi" şeklinde konuştu.

"ÇOK TALEP VAR"

Kredi talebinin çok fazla olduğuna dikkat çeken Alanya Sınırlı Sorumlu Keykubat Kefalet Kredi Kooperatifi Veliddin Yenialp ise, bir yıllık kooperatif olmalarına rağmen piyasaya 8 milyon Lira kredi verdiklerini söyledi. Yenialp, "100 bin Liraya kadar kredi verebiliyoruz. Bildiğiniz gibi turizm sezonu iyi gitmiyor. Sıkıntılı bir durum söz konusu. İnce eleyip sık dokumamıza rağmen talep çok. Ne kadar vermesek de talep öyle çok ki, insanlar ipotek olarak yer gösterince vermek zorunda kalıyoruz" dedi.

Sınırlı Sorumlu Alanya Sanayi Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Ahmet Sert ise yeni kurulmuş olmalarına rağmen kredi taleplerine yetişemediklerini ve yaz ayları olmasına rağmen 1 milyon Lira kredi verdiklerini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.