Kurban Kesiminde Ortaya Çıkan Bu Hastalığa Dikkat

Kurban Kesiminde Ortaya Çıkan Bu Hastalığa Dikkat

Nazilli Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) Kurban Bayramı öncesi açıklama yaptı. TSM, vatandaşları Kurban Bayramı öncesinde en çok hayvanlardan yaygın olan “Kistik Hidatik” hastalığına karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Yapılan açıklamada; “Kistik Hidatik hastalığının, ülkemizde özellikle hayvanlarda çok yaygın olup, önemli halk sağlığı sorunlarına neden olan ve ciddi ekonomik kayıplara yol açan zoonotik karakterli bir hastalıktır.” diye ifade edildi.

Kist Hidatiği’nin (Kistik Ekinokokkoz) bulaşıp yaygınlaşması ise özellikle kurban bayramlarında yapılan kesimler sonrası  artışa geçiyor. Kistli sakatatları gömmek yerine, köpeklere yedirmek ya da rastgele ortada bırakarak sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmeleri hastalığın yayılmasında büyük sorun teşkil ediyor.

Nazilli TSM’nin açıklamasına göre hastalıktan korunmak için alınacak önlemler ise şunlar:

-Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir.

-Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.

-Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmelidir. Özellikle kurban bayramlarında bu hususlara daha çok dikkat edilmelidir.

-Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır.

-Köpekler gezdirilirken etrafa dışkılamaları halinde dışkıları alınarak poşete konulmalı, ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalıdır.

-Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.

HAVADİS HABER

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.