Kuru incirde uyarı

Kuru incirde uyarı

Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Galip Özel, Aydın’ın önemli geçim kaynağı ve ihracat ürünü incirde, aflatoksin oluşumunun önlenebilmesi için hasat sonrası kurutma işleminin kerevetlerde yapılması gerektiğini ifade etti.

İncir hasadının başlandığı Bozdoğan’da üreticilerin tamamına yakını kurutma işlemini kerevette gerçekleştiriyor. Kerevet, incirde kurutma zemini ve kurutma süresi, aflatoksin oluşumu yönünden de büyük önem taşıyor.

AFLATOKSİN ORANI AZALIYOR

Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Galip Özel, üreticinin artık bilinçlendiğini ve incir kurutmasını ayaklı kerevetlerde gerçekleştirdiğini söyledi. Kurutma işleminde kesinlikle toprak zeminlerin kullanılmaması gerektiğini ifade eden Özel, “Kerevetlerin üzeri, inciri çiğden, yağıştan korumak ve akşamları incir kelebeğinin yumurta bırakmasını önlemek amacıyla hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde naylon gibi materyal ile örtülmelidir. Bu çeşit kurutma yöntemleriyle güneş enerjisinden azami yararlanmak suretiyle daha kısa sürede zararlılardan arındırılmış hijyenik ürün elde etmek mümkün olmakta böylece aflatoksin oranı da azalmaktadır” dedi.

“BU DA İSTENMEYEN BİR DURUMDUR”

Ağaçtan yere düşen olgunlaşmış buruk incirlerin nem içeriğinin yaklaşık yüzde 30-50 civarında olduğunu hatırlatan Özel, “Yeterince kurumamış incirler sergiden alınmamalı, sergiden alma tercihen sabah çiğ kalktıktan sonraki sabah erken henüz incirler fazla ısınmadan yapılmalıdır. Bu sürenin uzatılması durumunda da kuru incirler aşırı derecede kurur ve sertleşir. Bu da istenmeyen bir durumdur” diye konuştu.

İncir hasat dönemiyle birlikte, incirlerde kurutma döneminde önemli olan ve ihracat açısından da büyük öneme sahip olan ‘İncirde aflatoksin’ sorununa engel olması amacı ile incirlerin kerevette kurutulmasının önemini çiftçi toplantıları yaparak, tarım danışmanları tarafından üreticilere aktarıldığını hatırlatan Başkan Özel, amaçlarının Aydın incirinde kaliteyi artırmak ve üreticinin daha fazla gelir elde etmelerine sağlamak olduğunu ifade etti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum