Kuşadası Belediye Meclisi Mezarlığı Görüştü

Kuşadası Belediye Meclisi Mezarlığı Görüştü

Kuşadası Belediye Meclisi Mayıs ayı oturumuna, tarihi Adalızade Mezarlığı’ndan geçirilmesi planlanan yol tartışması damga vurdu.

Nisan ayı oturumunda oy birliği ile alınan ve sit alanındaki tarihi mezarlığın ortasından geçirilecek yol ile Candan Tarhan Bulvarı’nın Sabri Mumcu caddesiyle birleştirilmesini öngören imar değişikliğinin Kuşadası’nda sert tepki görmesi üzerine daha önce bu karara evet oyu veren AK Parti ve MHP’li üyeleri, kararın yeniden gözden geçirilmesi için önerge verdi.

Toplantının başında bir sunum ile yapılaması planlanan mezarlıktan yol çalışmasını anlatan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, “ 2006 yılında da benzer bir karar alınmış, uygulanmamış. Biz de hem 4. parselden hem de karayolları ile bitişik noktadan iki ayrı yol çalışması için imar plan tadilatı yaptık. Ancak, 4. parseli kapsayan mezarlığın ortasından geçirilmesi planlanan yol ile çok sayıda mezarlığın taşınması gündeme geleceği için bu karardan vazgeçtik. Bu kararı aldık ama görmek için aldık. Bir aydır bizi eleştiriyorlar ama bize kimse niye bu kararı aldınız diye sormadı. Ayrıca, burada bizim yetkimiz yok, bizim aldığımız karar sadece bir öneri “ dedi. Mezarlığın ortasından geçmesi planlanan yoldan vazgeçtiklerini anlatan Başkan Kayalı, 2006 Yılında 2 sayılı belediye meclis kararının 8.maddesinde bir imar plan tadilatı yapılmış. Yol tam mezarlığın içinden geçecek şekilde onaylanmış. Bu kararın uygulanması halinde 389 mezarın yer değiştirmesi gerekiyor. Bu plana göre açılacak yolun sağ tarafı sit bölgesi. Bunun üzerine geçtiğimiz mecliste bir başka alternatif gündeme getirdik. Şu anda yaya yolu olarak kullanılan ve mezarlığın ortasından geçen yolu biraz genişletebilir miyiz diye çalışma yaptık. Araştırma ve ölçümler yapınca 48 mezarın etkileneceğini gördük. Bunun üzerine diğer bir alternatif geliştirdik. Adliye binası önünden tek yön gidiş, mezarlık ile yeni çevre yolu arasında imarda var olan yol, açılıp tek yön yapıldığı taktirde sadece 7 isimli, muhtemelen mültecilere ait 4 isimsiz mezarı taşıması gerekiyor” dedi

- KAYALI TARTIŞMALAR NEDENİYLE SOSYAL MEDYAYI SUÇLADI

Başkan Kayalı, inşaatı devam eden Belediye Kapalı Pazaryeri ile Emniyet Müdürlüğü’ne ulaşımı ve şehir merkezinde kış aylarında bile tıkanan trafiği göz önünde bulundurmak zorunda olduklarını söyledi. Kayalı; “Candan Tarhan Bulvarı 25 metre genişliğinde bulvar. Cuma pazarının çevre yoluna kadar olan bölümü kullanılamıyor. Araç trafiği nedeniyle şimdiden Belediye önünde, İnönü Bulvarı’nda tıkanma oluyor. Bir iki hafta sonra yollar tamamen felç olacak. Bu çözümle bir rahatlama sağlanacak. Kuşadası belediyesi olarak çözüm sunmak zorundayız. Bu kararı Anıtlar kuruluna, Büyük Şehir Belediyesi’ne, UKAME’ye sunacağız. Ondan sonra onaylanırsa olur” diye konuştu. Belli bir çevrenin mezarlık üzerinden bir yaygara kopardığını söyleyen Başkan Kayalı, “Bu yaygarayı koparanlar, bu kadar çirkin saldıranlar gelip bize neden bu kararı aldınız diye sormadılar. 2006 Yılında alınan karar mı uygulansaydı? Geçen dönemlerde yapılan tüm imar yolsuzlukları bir kenara bırakıldı, Mezarlık ön plana çıkarıldı. Çözüm önerimiz en az hasarlı proje. Kuşadası Belediyesi’nde bilerek yanlış bir şey yapılmaz, kimsenin dirisine ölüsüne saygısızlık yapılmaz. Ama yapılması gereken yapılır” şeklinde konuştu.

- MUHALEFET MECLİS ÜYELERİ BİLGİ VERİLMEDİĞİNDEN YAKINDI

7 Nisan’da alınan meclis kararının gözden geçirilmesi için önerge veren AK Parti grubu adına konuşan Belediye Meclis Üyesi Tacettin Özden ise, “7 Nisan’da alınan kararın ne olduğu tam olarak anlatılamadı. Trafikte bir sorun var ama bunun çözümü konusunda kamuoyunun mutlaka bilgilendirilmesi gerekiyor. Kamuoyu tatmin edilmeyince sert tepkiler oldu. Mezar sahiplerine ulaşıp izinler alınmalıydı“ dedi.

Toplantıda bir önceki meclis toplantısında verdiği evet oyunu geri çektiğini açıklayan ve kararın iptali için önerge veren MHP’li Belediye Meclis Üyesi Hayati Atlı ise “‘Nisan’da mezarlığın ortasından yol geçirmeyi içeren karar bir dakika bile sürmedi. Ne olduğunu anlamadan oldu-bittiyle oy verdik. Bizlere yapılacak çalışmayla ilgili hiçbir bilgi verilmedi. Orada ne olduğunu, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine öğrendik. Ayrıca, 7 Nisan’da aldığımız karardaki 4. parsel sit alanında zaten sit alanından yol geçirmemiz mümkün değil. Mezarlık sahiplerinin bilgi olmadan alınan bu karar hiç de şık ve uygun olmadı. Kuşadası Adalızade Mezarlığı aynı zamanda bir tarih ve kültür hazine, 1. derecede arkeolojik sit alanı. Bu işleri oldu-bittiyle yapmamak gerekirdi. Bugün yapılan açıklamaların 7 Nisan’da yapılması ve bizlerin tam olarak aydınlatılması gerekirdi. Bu durumun böyle olduğu bize anlatılsa buna evet oyu vermemiz mümkün değildi“ dedi.

Bu arada, toplantıda mezarlığın ortasından geçirilmesi planlanan ve sit alanını da kapsayan bulvardan vazgeçilmesi üzerine Karayollarına paralel noktadaki yolun açılması için görüşmeler yapıldı. Yol kapsamında etkilenen 4’ü isimsiz mültecilere ait 11 mezarın sahipleriyle görüşmeler yapılması için komisyon kurulmasına karar verildi. Yapılan görüşmeler sonrası konunun, bazı maddeleri Cuma gününe ertelenen Meclis toplantısının devamında bir kez daha ele alınması kararlaştırıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.