Kuşadası’nda esnaf ve turizmcilerin 'Çevre Yolu' isyanı

Önemli turizm merkezlerinden Kuşadası’nda çevre yolu isyanı yaşanıyor.

2013 yılının Kasım ayı başında yapımına başlanan ve Nisan ayı başında ise tamamlanacağı açıklanan çevre yolunun yarım kalması hem esnafın, hem de turizmcilerin büyük tepkisiyle karşılaştı. Kuşadası Ticaret Odası çevre yolu konusu bir rapor hazırlayarak, meclise taşıdı. Kuşadası’nın en önemli ana arteri olan ve Selçuk-Söke güzergahlarının da bulunduğu şehir merkezinden geçen Çevre Yolu inşaatına 2013 yılının Kasım ayı başında başlandı. Selçuk’tan gelip, Kuşadası şehir merkezinden Söke istikametine giden çevre yolunun Tütüncüler Kavşağı ile Sanayi Sitesi arasındaki bölümde iki köprülü kavşak ve yan yollarla birlikte tüm çalışmaların turizm sezonuna olumsuz etkisi olmaması için Nisan ayı başında biteceği açıklanmıştı. Ancak, Nisan ayında tamamlanamayan ve bu yetmezmiş gibi ödenek yetersizliği yüzünden de müteahhite para ödenmemesiyle bir çok kere duran çevre yolu inşaatı, 2014 turizm sezonunda Kuşadası’nı içinden çıkılmaz bir hale soktu. Sadece yan yolları açılan, hiçbir çevre düzenlemesi yapılmayan çevre yolu, yarattığı trafik sıkışıklığının yanında, olumsuz görüntüsüyle de tepkilere yol açıyor.

- TİCARET ODASI RAPOR HAZIRLADI

Çevre yolunun yarım kalması ve turizme vurduğu büyük darbe üzerine Kuşadası Ticaret Odası tarafından rapor hazırlandı. Kaymakamlık, Valilik ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün yanı sıra, hazırlanan rapor Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan tarafından, bölge milletvekilleri ve bakan müsteşarına kadar iletildi. Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, yaşananların tek kelimeyle rezalet olduğunu belirterek, yapılan girişimlerden sonuç alınamayınca son olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’ndan yardım istedi. Kuşadası’nın bir çevre yolu skandalı ile karşı karşıya kaldığını kaydeden Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, hazırladıkları raporun çevre yolunda yaşananları tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğunu belirterek, “ Kuşadası’nda yıllar içerisinde yapılan ve uzun vadeli düşünülmeden uygulanan imar uygulamaları nedeni ile oluşan çarpık kentleşme ve buna bağlı birçok sorunu yaşamaktayız. İlçenin liman kenti olması ve burada oluşan ticari potansiyelden dolayı, Kuşadası sınırları içerisinde ticaret yapan işletmelerin %55’i liman merkezli 2km'lik bir alana sıkışmıştır. Bu nedenle merkezden şimdiki çevre yoluna kadar olan bölgede ciddi anlamda otopark, trafik sorunları oluşmuştur. Zamanında gerçekten şehrin çevresinden geçen çevre yolu da, hızlı ve plansız büyümeden nasibini almış ve çevre yolu olma özelliğini kaybetmiştir. Bugün yukarıdan çekilmiş fotoğraflara baktığımızda şehri ikiye bölen bir yol olduğunu ve kesinlikle çevre yolu olmadığını, nüfusun yarısından fazlasının, çevre yolu özelliğini kaybetmiş bu yolun üst tarafında yaşadığını görmekteyiz. Yine bu yolun üzerinde yüzlerce dükkan ve apartman bulunmaktadır ve karayollarının çevre yolu standartları nedeni ile sahipleri dükkan ve apartmanlarına araç sokamama gerçeği ile yüzyüze kalmıştır “ dedi.

Yolun getirdiği sıkıntıların ciddi boyutlara ulaştığını kaydeden Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Nufusun yarısı yolun üst tarafından merkeze inmek için bu yoldan geçmek zorundadır. Oluşacak araç ve yaya geçişlerinde büyük bir kaza riski vardır. Özellikle okula gidecek çocuklarımızın kolay yolu seçip tehlikeli yerlerden geçmeye çalışacakları varsayılırsa, bu tehlike korkutucu sonuçlar doğuracaktır. Sayısı çevre yolunca yanyana 200 ‘ün üzerinde olan dükkanların ve apartmanların bu yol üzerinde park etmemesi mümkün değildir. Bunların müşterilerini de hesaba katınca bu park sayısı artacaktır. Yapılan yol standardı gereği kaldırım sistemi bu apartman ve dükkanlara giriş izni vermemektedir. Takdir edilir ki önüne araç girmeyen bir dükkan işlevsiz olacaktır ve mecburen mal indirme, bindirme yol üzerinde tehlikeli bir şekilde yapılacaktır. Bu yolun alt ve üst tarafında yapılmış olan birçok mahalleye ve siteye, giriş problemi doğmuştur. Bu sitelerde yaşayan insanlar için yol hayatı zorlaştıran bir etken olacaktır. Kuştur kavşağından Davutlar, Güzelçamlı kavşağına kadar olan bölüm yukarıdaki sorunların yoğun olarak yaşanacağı bölümdür. Davutlar ve Güzelçamlı mahallelerimizde otellerin dışında çok sayıda yazlık site mevcuttur. Bu bölgenin nüfusu yaz aylarında 300.000’lerin üzerine çıkmaktadır. Bu yazlık nüfus artışının getirdiği araç trafiğini de hesaba katarsak, Allah korusun ölümlü kaza oranının artacağı endişesi büyüktür. Sonuç olarak ilçemizin gerçek bir çevre yoluna ihtiyacı vardır ve bu yol 100.000’lik imar uygulamasında belirtilmiştir. Şu anda yapımı devam eden yol, fiili olarak çevre yolu vasfı taşımamakta, şehrin ortasından geçen bir ana cadde vasfı taşımaktadır. İlçemizin Aydın ilinin en hızlı nüfus artış hızına sahip ilçesi olma özelliği de dikkate alınarak gerçek anlamda şehrin gerçekten çevresinden geçen çevre yolunun yapılması, bu yolun da ana cadde olarak düzenlenmesi ileride doğabilecek birçok üzücü olayın önüne geçecektir. Bu olumsuzluklar üzerine odamız tarafından hazırlanan kapsamlı rapor Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Ak Parti Bölge Milletvekilleri ile yapılan toplantıda rapor kendilerine iletilmiş ve sorunun çözümü için talepte bulunulmuştur. Ayrıca hazırlanan rapor Aydın Valilik Makamına, Aydın Belediye Başkanlığı’na, Kuşadası Kaymakamlığı’na , Kuşadası Belediye Başkanlığına, Aydın Bölgesinin tüm milletvekillerine de iletilmiştir. Çevre yolu mutlaka yapılmalıdır"

<span style=

<span style=

<span style=

<span style=

<span style=

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.