KUYUCAK ZEHİRLENİYOR!

KUYUCAK ZEHİRLENİYOR!

Kuyucak’ta doğa ve sağlık tehdidi devam ediyor. Kayran çayı kenarına dökülen atıkların oluşturduğu çöp dağları 1990’ların Türkiye görüntülerini aratmıyor.

GÜNAY PABUŞÇU- Kuyucak’ın Pamukören Mahallesi’nde sağlıklı bir gün geçirmek hayal oldu. Jeotermal santrallere teslim olmuş mahallede, santral borularından çıkan hidrojen sülfür ve kükürt kokusu zaman zaman yerini yangın dumanına bırakıyor. Kayran çayı kenarına depolama sonucu dökülen çöpler her gün yakılıyor. Batı rüzgarlarının etkisiyle yayılan duman ve is kokusu mahalleliye rahat nefes aldırmıyor. Belediyenin çöp arabaları ve vatandaşlar çöplerini o bölgeye dökmeye devam ediyor.

“ÇÖPLERİ BİZ DE DÖKÜYORUZ AMA YAKMIYORUZ”
Şu anda belediye olarak o bölgeye çöpleri döktüklerini ama yakmadıklarını ifade eden Kuyucak Belediye Başkanı Metin Ertürk, “Çöpleri yakan insanlar bu işten gelir elde eden insanlar. Çöplüğü metaller veya işlerine yarayacak malzemeler ortaya çıksın diye yakıyorlar. Belediye zabıtalarımız zaman zaman bu şahısları yakalayıp ceza kesiyorlar. Yaz aylarında da sıcaklardan dolayı yangınlar çıkabiliyor” dedi.

5b3a3642-40e9-48f6-b2e2-27a7cc43f8c2.jpg
 

“BÜYÜKŞEHİRİN GÖREVİNİ YAPMASI GEREKİYOR”
Büyükşehir Belediyesi’ne 3 yıldır çöp aktarma istasyonu kurmaları için uğraş verdiklerini belirten Ertürk, “Çöpleri toplamak, ilçe belediyelerinin görevidir. Bu çöpleri depolamak ve ayrıştırmak Büyükşehir Belediyeleri’nin görevidir. Çöpleri tırlara yükleme işlemini, Büyükşehir Belediyesi’ne ait ekiplerin yapması gerekiyor” diye konuştu.

0f4a5b96-016a-441d-a532-799adde70e8b.jpg

“KANUN, BÜYÜKŞEHİRİN SORUMLULUĞUNDA DİYOR!”
Belediyelerin görev ve sorumluluklarıyla ilgili Büyükşehir Belediye Kanunu incelendiğinde, 216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. maddesinin i fıkrasında, ilçe sınırları içerisinde (mahalleler dahil) katı atıkları toplama ve aktarma istasyonunu taşımak, ilçe belediyesinin asli görevleri arasında sayılmıştır. Aynı maddede Büyükşehir Belediyeleri ‘katı atıkların kaynağından toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç olmak üzere’ katı atıkların depolanması ve bertaraf edilmesinden sorumludur” ifadeleri yer alıyor. Bu madde ile katı atıkların depolanmasının ve bertaraf edilmesinin sorumluluğunun Büyükşehir’e ait olduğu göze çarpıyor.

7a68a238-d804-43a5-be05-68e5dbc0ca14.jpg
 

“İLÇE BELEDİYELERİ FAALİYET BEKLİYOR”
3 yıldır Kuyucak, Buharkent ve Karacasu’nun yararlanacağı katı atık bertaraf tesisi kuracağının sözünü veren Büyükşehir Belediyesi, hala katı atık tesislerini faaliyete geçirmedi. Faaliyete geçirilmeyen  tesisler nedeniyle  ilçe belediyeleri de zor durumda bırakılıyor.
522d9212-f39c-4643-8be3-a7be6f6ecc41.jpg

“NEFES ALAMIYORUZ”
Kendi topraklarında rahatça barınamadıklarını, huzur istediklerini belirten Ziya Topçu, “Bizler sağlığımızı geri istiyoruz. Jeotermallerle iş bitmiyor Pamukören’de. Çay kenarına vahşi depolama yapılıyor. Her gün bu boğucu kokulardan,  dumandan, isten nefes alamıyoruz. Acil çözüm istiyoruz” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.