Kuyucak'ta bin 100 dekar incir zarar gördü

Kuyucak'ta bin 100 dekar incir zarar gördü

Kuyucak Kurtuluş Mahallesi’nde yaşanan sel felaketi nedeniyle zarar gören incir’de hasar tespit çalışmaları devam ediyor. İncir üreticisi ve toptan ticaretini yapan Nuri Güler, “Yağış nedeniyle bu sezon incirde yüzde 30 zarar var” dedi.

Kurtuluş Mahallesi’nde Pazar günü yaşanan sel felaketi ve aşırı yağış nedeniyle tarım ürünlerinde büyük zarar oluştu. İlk ürünleri toplanmakta olan incirde yağış nedeniyle bin 100 dekar alanda zarar meydana gelirken 300 dekarı sel ile birlikte gelen taş ve molozlar nedeniyle zarar gördü. Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından zarar tespit çalışmaları devam eden mahallede, 35 kişinin zarar tespiti başvurusu yaptığı ve zarar gören üreticisi sayısının 45-50 kişiye ulaşması bekleniyor.

Kurtuluş Mahallesi'nde daha önce böyle bir felaket yaşanmadığını ifade eden Nuri Güler, geçen Pazar günü yaşanan sel felaketi anında bahçesinde bulunduğunu söyledi. İncir ve zeytin bahçesinin arasından geçen derede sele yakalanmaktan son anda kurtulduğunu dile getiren Güler, "Ben 65 yaşındayım ve bugüne kadar böyle bir yağış da sel felaketi de görmedim. Yağan aşırı yağmur zeytin ağaçlarımızı da, incirlere de zarar verdi. Benim 30 dönümlük bir incir bahçem var. Tam incirlerin ilk hasadını yaptığımız dönemde yağan bu yağmur nedeniyle incirlerin büyük bölümü çürüdü ve akmaya başladı. Ben aynı zaman da, toptan incir ticareti yapıyorum. Şuanda incirin içindeki çürüme nedeniyle ürün gönderdiğimiz İstanbul halindeki tüccarların bir kısmı alımı durdurdu. Hatta gönderilen bir kamyon incir beğenilmediği için geri geldi" dedi.

Kurtuluş Mahallesi'nde 8 bin dekar civarı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yapılmış incir bahçesi olduğunu açıklayan Güler, "Yağmur sonrası incirde yüzde 30-40 civarı bir zararımız var. Bu sadece bizim zararımız gibi gözükse de, Aydın ekonomisi için de büyük bir kayıptır. Yağmur öncesi 3 liradan sattığımız incir, şuan 2 veya 2 lira 20 kuruş arasında. Bu rakam sadece en iyi ürünler için geçerli. Ürünün durumuna ve kalitesine göre fiyat değiştiği için 70 kuruşa da taze incir satılmakta. Allah'tan gelen felakete bir şey diyemeyiz, fakat üreticinin zararının bir kısmı devlet tarafından ödenmesini istiyoruz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.