Mali tatil başladı

Mali tatil başladı

Mali tatil başladı. Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Çine Temsilcisi Ramazan Kılışçı, 20 Temmuz’a kadar sürecek tatil süresince aksaklıkların yaşanmaması için oda ve meslektaşlarınca tüm önlemlerin alınacağını belirtti.

Aydın Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Çine Temsilcisi Ramazan Kılışçı, 2007 yılında yürürlüğe giren Mali Tatil İhdas Edilmesi hakkındaki kanun ile her yıl Temmuz ayının 1 ile 20’si arasında uygulanan Mali Tatil ile ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

Kılışçı, şu bilgileri verdi:

"Mali tatilin son günü, 20 Temmuz’dur. Mali Tatil uygulandığı tarihlere denk gelen; Vergi Dairelerine verilen beyannameler bildirimler ve ödemeleri, SGK'ya tabi işverenlerin, beyan, bildirim ve ödemeleri, İşsizlik Sigortası beyan bildirim ve ödemeleri, İş Kanununa göre işverenlerce yapılması gereken, beyan bildirim ve ödemeleri, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar beyan bildirim ve ödemeleri, Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununa tabi sigortalıların, bildirim beyan ve ödemeleri, mali tatilin bitiminden itibaren 7 gün içinde yerine getirilecektir. Mali tatile rastlayan sürelere ilişkin tebligat işlemlerinde süre, mali tatilin son gününden itibaren işlemeye başlayacak. Mali tatilin sona erdiği günü izleyen yedinci gün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılacaktır. Ayrıca mali tatil süresince inceleme amacıyla defter ve belgelerin ibrazı talep edilmeyecektir."

Mali tatil uygulama süresinde gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili beyan, bildirim ve ödemelere normal süresinde yerine getirileceğini bildiren Kılışçı, şöyle devam etti:

‘’Mali tatil sadece bildirim ve beyanların sürelerinin ertelenmesine yönelik olup mali tatile rastlayan döneme ilişkin meslek mensupları tarafından yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin dışında, Vergi Daireleri ve diğer kuruluşlar tarafından kayıt dışı işlemlere ait denetim ve kontrol normal şekilde devam edecektir. Mükelleflerin mali tatil süresinde yasalarda öngörülen şekilde düzenlemesi gereken belgeleri düzenlemeleri ve mükelleflerin bu konudaki yükümlülüklerini eksiksiz olarak yerine getirmeleri gerekmektedir. Mali tatil süresince tüm muhasebe bürolarında yeterli elemanlar bulundurulacaktır. Vergi sistemimiz beyan esasını kabul etmiştir. Mükellefiyet ile ilgili sorumluluklar Vergi Usul Kanunu ile diğer usul kanunları Mükellef ile Kamu İdaresini karşılıklı görev ve sorumluluklar yönünden çeşitli işlemleri tanımlamış bu işlerin yürütümünde ise 3568 sayılı meslek yasamıza göre yetki almış meslek mensuplarımızın mükellef ile İdare arasında koordinasyon görevini üstlenmelerini gerekli kılmıştır. Kısacası mükellef ile idare arasında köprü görevi yerine getirilmektedir. Bu yönden bakıldığında mali tatilin gerçek taraflarının idare ile mükellef olduğunu bizim ise dolaylı olarak taraf olduğumuz ortaya çıkacaktır. Şunun özellikle bilinmesini isteriz ki yaptığımız işin önemi ve özelliği gereği bedenen ve fikren yoğun bir çalışma isteyen mesleği icra etmekteyiz. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar gelişen teknoloji bizlerin bu çalışmayı yapmasını zorunlu kılmaktadır. Tüm kamuoyunun bu çalışmamızın karşılığında da hem yaptığımız işe hem de bizlerin sosyal kazanımlarına saygı duyması en büyük isteğimizdir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.