"Mekanlardaki Hoşnutsuzluğun Sebebi Mimarlar Değil"

"Mekanlardaki Hoşnutsuzluğun Sebebi Mimarlar Değil"

Türk mimarisinin dünyaca ünlü ismi Mimar Sinan’ı anma etkinlikleri çerçevesinde Antalya Kent Konseyi’nde "Taş Ustası Koca Sinan’ın Neydi Aklındaki" konulu bir sunum yapan Mimar Recep Esengil, günümüzd...

Türk mimarisinin dünyaca ünlü ismi Mimar Sinan’ı anma etkinlikleri çerçevesinde Antalya Kent Konseyi’nde "Taş Ustası Koca Sinan’ın Neydi Aklındaki" konulu bir sunum yapan Mimar Recep Esengil, günümüzde insanların yaşadıkları mekanlardan hoşnut olmadıklarına dikkat çekerek, bu hoşnutsuzluğun nedeninin mimarlar olmadığını söyledi.

Sunumunda Mustafa Kemal Atatürk’ün "Mimarlık kültürün temelidir" sözünü hatırlatan Mimar Recep Esengil, "Ancak bugün çocuğundan yaşlısına, gencinden emeklisine, zengininden fakirine neredeyse tüm toplum yaşadığı kentinden her gün geçtiği sokağından kullandığı konutundan çalıştığı ofisinden okuduğu okulundan yani yaşamını geçirdiği tüm mekanlardan hoşnut değil” dedi. Bu hoşnutsuzluğun nedeni sadece kent tasarımcıları ve mimarlar olmadığını belirten Esengil, "Kısa süre önce kaybettiğimiz değerli meslektaşım Oktay Ekinci, ölümünden önce yaptığı son konuşmasında ‘Mimarlık sanıldığı gibi, mimarın kültürü değil, toplumun kültürüdür. Toplum mimarlık kültürünü oluşturur, mimarlar da onu yaşama geçirir’ demişti" ifadelerini kullandı.

"KÜLTÜRDEN ÇOK KÜLTÜRSÜZLÜĞÜ BERABERİNDE GETİRİYOR"

Mimarlığın evrensel olduğu kadar geleneksel olduğunu da vurgulayan Esengil, şunları söyledi:

“Değişen ya da moda deyimiyle evrimleşen toplum kendi kültürünü oluşturuyor. Hızlı değişim yaşamın, özentiye dönmesiyle aslında kültürden çok kültürsüzlüğü de beraberinde getiriyor. Ancak mimarlık ne kadar evrensel ise o kadar da gelenekseldir. Bugün büyük bir kesim Türkiye’yi hızla değiştirmeye çalışıyor. Bunu da başarıyor. Değişimin yönü ise muhafazakar toplum. Zaten yüzde 70’i muhafazakar olan toplumu, iletişimin olağanüstü boyutlara çıktığı, herkesin dünyayı anında izlediği bir dönemde daha da muhafazakar yapmaya çalıştığınızda, ortaya muhafazakarlıktan öte özüyle çelişen, taklitçi bir yapı ortaya çıkıyor. Kıyafetten müziğe, müzikten güzel sanatlara ve mimarlığa kadar uzanan bu taklitçi yapı tüm yaşamımızı etkiler hale geliyor. Bunun adı da kültür olmasa gerek.”

"MİMAR SİNAN GİBİ BİR ÖRNEK VAR KARŞIMIZDA"

Konuşmasında "Bize de günümüze üzülerek, geçmişimize övünerek bakmak kalıyor" diyen Esengil, "Oysa kültür tabanlı gelişmeyi sağlayabilseydik bugün burada başka şeyleri konuşur olurduk. Elbette ki yapabilirdik. Üstelik bu topraklarda yaşamış, hala eserleri dünyada hayranlıkla izlenen Mimar Sinan gibi bir örnek varken karşımızda" ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.