Minik Duru kitap yazdı!

Minik Duru kitap yazdı!

Aydın’ın Söke ilçesi Söktaş 75. Yıl İlkokulu 1. sınıf öğrencisi görme engelli 7 yaşındaki Duru Avşar, hayalini annesi Aysel Avşar’a yazdırarak "Gerçekleşen Dileğim" adlı ilk kitabını çıkarmanın mutluluğunu yaşadı.

Sökeli görme engelli çocuk yazar Duru Avşar, yıl boyunca evde ders aldığı 3 öğretmenden ayrılırken, annesi ile birlikte gözyaşlarına hakim olamadı. 
Aysel ve Murat Avşar çiftinin iki çocuğundan en küçüğü olan Duru Avşar yüzde yüz görme engelli dünyaya geldi. İlk önce anaokuluna giden Duru, ardından 2018-2019 eğitim öğretim yılında annesinin isteği ile evde eğitim görmeye başladı. 3 öğretmen sırasıyla ders programlarına göre günlük ders verdi. Derslerin çok faydalı olduğunu gören ailesi büyük mutluluk yaşarken, İlçe Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Yapıcı tarafından ortaklaşa düzenlenen Çocuk Yazarlar projesi ortaya çıkınca hayatında havuz görmeyen Duru, annesinin yardımıyla gözleri görmese de hayalindekileri “Gerçekleşen Dileğim” adlı kitabı yazdı. 


ÖĞRETMENLERİ ÇOK SEVİYOR
Evde yıl boyunca ders veren Türkçe öğretmeni Huriye Can Özkan, “Duru ile bu yıl tanıştım. Evde eğitimi bizden alıyor, Türkçe derslerine bir yıl boyunca ben girdim. Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan çocuk yazarlar projesi yapıldı. Bu projeye Duru’nun katılması aileden istedik. Kitap okuyamıyor ama kitap okunurken dinlemesini çok seviyor. Çok sayıda kitabı var bunları bizlere okutuyor. O da bu projeye annesinin desteği ile yazdığı kitapla katıldı. Resim konusunda da arkadaşları yardımcı oldu. Güzel bir eser çıkardık” dedi.


Sınıf öğretmeni Mürşide Arıkan Demir de haftada 8 saat matematik ve fen bilgisi vergisi için Duru Avşar ile bir araya geldiğini ifade ederek, “Buraya ilk ders vermeye geldiğimizde çok tedirginlikle geldik. Görme engellilerle ilgili eğitim almadığımız için ve bu işin uzmanı olmadığımıza rağmen gönüllülük esasıyla geldik. Duru’nun eğitime olan isteği ve okuma azmi bizi çok motive etti. Bu şekilde bir yılı tamamladık. Benim hayatımda da çok büyük bir etkisi oldu. Yılsonunda baktığımızda çok büyük bir ilerleme sağladığımızı gördüm. Kendisinin ailesinin ve bizlerin büyük emeği var” ifadelerini kullandı.


Müzik öğretmeni Engin Tutar ise Duru Avşar ile hafta da bir verdiği derslerde önce melodika ile başladıklarını söyleyerek “Bundaki amacımız onların kendi alfabesindeki harflerin parmak hassasiyetiyle doğru bir şekilde bulabilmesiydi. Bunu Duru ile başardık. Daha sonra onun vurmalı çalgılara olan ilgisini öğrendik. Vurmalı çalgılarla ilgili çalışmalar yaptık. Darbukayı şu an orta seviyede çalabiliyor. Hatta okulumuzda gösteri bile sundu. Çok başarılı bir öğrenci olduğunu söyleyebilirim.”

gorme-engelli-kucuk-durunun-ilk-kitap-sevinci-111175-c0fedaee36d19a3fbf831f69929516b7.jpg


“KIZIM İÇİN İŞİMİ BIRAKTIM”
Duru’ya en büyük desteği sağlayan Anne Aysel Avşar da doğuştan engelli kızının daha rahat koşullarda yaşamına devam edebilmesi için çalıştığı fabrikadan ayrıldığını söyledi. Anne Avşar, “2016 yılında işimden ayrıldım. O yıl anaokulunda eğitime başladı ve orada istiklal marşında 3. oldu. Eğitim zamanı geldiğinde evde eğitime başvuruda bulundum. Evde Türkçe, fen bilgisi, müzik ve matematik eğitimi alıyor. Öğretmenlerimiz konusunda ise çok şanslıyız. Kızımın kendini göstermesi için çok büyük destek verdiler. Sol gözü ameliyatla alındı içine protez göz yerinin oturması için bilye yerleştirildi. 7 aylık olduğundan beri görselliği düzgün olsun diye ameliyatlar geçirdi. Tamamen görme engellidir. Buradaki eğitim hayatı bitiyor. Görme engelliler okulundaki eğitimine başlayacak. Denizli’ye kızımın okulu için taşınacağız ama okulun yatakhanesinin kapandığını üzülerek öğrendik. Benim veremediğim eğitimin orada alabileceğini düşünüyorum. Onun için çok şeyden vazgeçtik. Kızıma desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.,

gorme-engelli-kucuk-durunun-ilk-kitap-sevinci-111175-d5bcb94caad4a2fe1fbc0ba6cefbf680-(1).jpg


“O SÖYLEDİ BEN YAZDIM”
Kızının eli kolu olduğuna vurgu yapan anne Avşar, “Kızımın yaptığı kitap benim de gerçekleşen dileğimdi. O ders işlerken havuza götürmediğimi fark ettim. Havuzu derste sorarak çok merak ettiğini söylemiş. Çocuk Yazarlar Projesi içinde kızım söyledi ben yazdım. Çünkü şu an kendi alfabesini kullanıp yazamıyor. Kitap kızıma bu eğitim döneminden bir hatıra kaldı” derken, Duru Avşar ise, “Müzik dersi benim en çok sevdiğim derslerden birisidir. Diğer dersleri ve öğretmenlerimi de çok seviyorum. Kitap benim gerçekleşen bir dileğimdi. Havuzu merak etmemi kitapta anlattım. Büyüyünce Türkçe öğretmeni olmak istiyorum” dedi.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI
Son ders günü olması dolaysıyla karnesini de alan Duru Avşar öğretmenleri ile son derse girerek vedalaştı. Bu sırada Duru Avşar ve annesi Aysel Avşar gözyaşlarına hakim olamadı. Ayrılıkta duygulu anlar yaşandı.

(Hedef Gazetesi)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.