Miniklere Sağlık Taraması

Miniklere Sağlık Taraması

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Minik Kalpler Projesi” kapsamında, Yarbay Mehmet Yaşar Gülle İlköğretim Okulu’nda 73 adet ikinci sınıf öğrencisi genel sağlık taramasından geçir...

Eskişehir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Minik Kalpler Projesi” kapsamında, Yarbay Mehmet Yaşar Gülle İlköğretim Okulu’nda 73 adet ikinci sınıf öğrencisi genel sağlık taramasından geçirildi.

Proje kapsamında büyüme çağında olan öğrencilerin, kalp, kulak, burun, boğaz, omurga eğriliği, boy, kilo, bel çevresi ölçümü, kalp, akciğer, göğüs, boyun, karın, göz, bit kontrol, ateş, nabız ve tansiyon ölçümleri yapılarak muayene edildi. Yapılan çalışmalar sonrası proje ile ilgili bilgi veren Eskişehir İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kadir Demirel, okul çağı döneminin büyümenin başlayıp sürekli devam ettiği bir dönem olduğunu söyledi. Amaçlarının öğrencilerde bulunan hastalıkları tespit ederek sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak olduğunu aktaran Demirel, bu tür projelerin katkılı olacağını söyledi. Dr. Kadir Demirel, şunları söyledi;

"ÖĞRENCİLERİMİZİN PSİKOLOJİLERİNE DE ÖNEM VERİYORUZ"

“Minik Kalpler Projesi adı altında Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün koordinasyonları ile geçen sene 2014 yılının nisan ayında sayın Valimiz Güngör Azim Tuna’nın açılışını yaptığı bir çalışma başlattık. Bu muayeneleri yaparken ailelerden öncelikle onay formu alıyoruz. Bu sağlık muayenelerini yaparken mümkün mertebe mahremiyet kurallarına uyarak, öğrencilerimizin psikolojilerine de önem veriyoruz. Erken yaşlarda tespit edilememekten kaynaklanan ileride sorun olabilecek kalp hastalıkları veya diğer hastalıkları ortaya çıkararak, öğrenciler için gerekli tedbir ve tedavileri uygulamaya çalışıyoruz. Bugün ikinci sınıfa giden 73 öğrencimize tarama yaptık, hedefimiz 10 bin kişi. Tarama yapılan öğrencilerimizden yaklaşık 2 bin 600 tanesini ileri sağlık kuruluşuna sevk ettik. Erken yaşta tespit edilmesi sağlıklı nesillerin yetişmesi açısından öğrencilerimizin tedavilerinin erken yaşta yapılabilmesi veya önlemlerin alınabilmesi açından çok önemli. İnşallah faydalı olacağımızı umuyoruz.”

HASTALIKLARIN ERKEN YAŞTA TESPİTİ

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan proje ile çocuklarda erken yaşta tespit edilememekten kaynaklanan kalp hastalıklarının ve sistematik hastalıklarının tespiti amaçlanıyor ve bu eğitim öğretim yılı içerisinde toplam 97 okulda 10 bin ikinci sınıf öğrencisine tarama yapılması hedefleniyor. Projenin başlamasından itibaren toplamda 73 okulda 8 bin 650 öğrenciye tarama gerçekleştirildi. Bu 8 bin 650 öğrencinin 68’inin üst sağlık kurumlarına başvurduğu ve 18’inin tedavisine başlandığı belirtildi. Obezite tespit edilen çocuklara ise sağlıklı beslenme eğitimi veriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.