MMO’dan Soba Zehirlenmesi Uyarısı

MMO’dan Soba Zehirlenmesi Uyarısı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Samsun Şube Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özkan Er, soba, şofben ve baca gazı (karbonmonoksit) zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı.

Özkan Er yaptığı açıklamada, “Her yıl sonbahar ve kış aylarında, ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca gazı zehirlenmeleri özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Dikkatsizlik ve alınması gereken küçük tedbirlerin önemsenmemesi nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle şofben ve bacadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenerek hayatını kaybetmektedir. Meslek disipliniz kapsamında olan bu konuya vatandaşımızın dikkatini çekmek söz konusu zehirlenmelerin önlenebilmesi için Makina Mühendisleri Odası Samsun Şube olarak aşağıdaki tedbirleri vatandaşlarımızın alması gerekmektedir” dedi.

ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

Özkan Er, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: “Soba kurulmadan önce soba, borular ve bacalar mutlaka temizlenmektedir. Baca yükseklikleri tek katlı binalarda ve çok katlı binalarda çatı mahyasından itibaren yüksekliği en az 1 metre ve çatının en tepe noktasından itibaren en az 50-80 cm olmalıdır. Baca çevresinde türbülans oluşmaması için baca herhangi bir engelden yüksek olması gerekmektedir. Bacaların kesit alanı her noktada aynı olmalı ve baca çapanın en az 13 cm olması, bacanın geçtiği duvar kalınlığının en az 10 cm olması sağlanmalıdır. Baca gazının sızmasını önlemek için baca üzerinde yarık ve çatlak olmaması olan varsa tamir edilmesi gerekmektedir. Baca gazının geriye tepmemesi için; soba borusu, pencere ve duvar delinerek uzatılmamalı, uzatma var ise mutlaka izole edilmelidir. Rüzgarlı havalarda baca tepmesini önlemek için mutlaka bacaya baca başlığı konulmalıdır. Sobada lastik, plastik, boya, petro kok, araba lastiği yakılmamalıdır. Bacalar en az yılda bir defa mutlaka temizletilmelidir. Uyku esnasında vücut karbonmonoksit zehirlenmesini algılayamaz ve ölüm olayları genellikle gece saatlerinde meydana gelmekte ve evde yaşayan tüm kişileri etkileyerek bir ailenin yok olmasına sebebiyet vermektedir. Bu tür zehirlenmelerde ilk yapılacak işlemler; sakin olunmalı, gazdan etkilenen kişi temiz havaya çıkarılmalı, pencere ve kapılar açılarak ortam havalandırılmalı, 112 Acil Servis aranarak sağlık ekibi istenmelidir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.