Mustafa Şentop: Öldürenlere Karşı İdam

Mustafa Şentop: Öldürenlere Karşı İdam

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, başkasını kasten öldürenlere karşı idam cezasının uygulanmasına şahsen taraftar olduğunu söyledi.

Bir dizi ziyaretler için Tekirdağ’a gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kırklareli’de okula gitmek için evinden ayrılan ve 3 gün sonra ölü bulunan 10 yaşındaki Halil İbrahim Aktaş'ın katil zanlısı Y.T’nin “idam” cezası alması için Kırklareli halkının bir internet sitesinde başlattığı imza kampanyası hakkında soruyu yanıtlayan Şentop, “İdam cezasını kaldırırken biz uluslararası taahhütte imzalayarak kaldırdık. İdam cezasının yeniden gelmesi çok kolay bir iş değil. Hunharca gayri ahlaki şekilde başkasını kasten öldürenlere eski ceza kanundaki tabirle tahammülden öldürenlere karşı idam cezasının uygulanmasına şahsen taraftarım” ifadesini kaydetti.

“BU TÜR DURUMLARDA SADECE İDAM CEZASI DÜŞÜNÜLEBİLİR”

Amerika Birleşik Devletlerinde idam cezasının muhtelif şekillerde icara edildiğini hatırlatan Şentop, “İdam cezasını kaldırırken biz uluslararası taahhütte imzalayarak kaldırdık. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ek protokolü vardır. Protokol idam cezasının ceza sisteminden çıkartılmasına dair protokol bunu da imzaladı Türkiye. O bakımdan ceza kanununa ve anayasaya bir hüküm koymak lazım. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ndeki o taahhüttü de imzasını da ek protokolden çekmesi lazım. İdam cezasının yeniden gelmesi çok kolay bir iş değil. Hukuken söylüyorum bunu. Ama şahsi görüşümü sorarsanız idam cezası dünyanın muhtelif ülkelerinde uygulanıyor. Tek standart Avrupa standardı değil. Amerika Birleşik Devletlerinde idam cezası muhtelif şekillerde icara ediliyor uygulanıyor. Ben idam cezasının sadece bu tür konularda örneğin hunharca gayri ahlaki şekilde başkasını kasten öldürenlere eski ceza kanundaki tabirle tahammülden öldürenlere karşı idam cezasının uygulanmasına şahsen taraftarım” diye konuştu. Kırklareli’de yaşanan hadisenin hakikaten çok acı verici bir hadise olduğunu yineleyen Şentop, “Kırklareli’deki olayı duyunca gerçekten çok üzüldüm. Hakikaten insanın ciğerini yakan bir hadise. O masum yavruya bu şekilde kıyan bir insanın hayatını sürdürüyor toplum içinde yaşıyor olması üzüntü verici” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.