Nazilli Belediyesi'nden aşure hayrı

Nazilli Belediyesi'nden aşure hayrı

Nazilli Belediyesi birlik,beraberlik ve paylaşımların arttığı Muharrem ayında 10bin kişiye aşure ikramı yaptı.Kültürümüzde önemli bir yeri olan Muharrem ayının gelişiyle birlikte her yıl halka aşure dağıtan Nazilli Belediyesi, bu yıl da geleneği bozmadı.

Nazilli Belediyesi, Muharrem ayı ve Aşure Günü münasebetiyle halka aşure dağıttı. Nazilli meydanında düzenlen aşure etkinliğinde Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık Aşure kazanlarının başına geçerek kendi elleri ile vatandaşlara aşure ikram etti.  İmam Bilal Ekinci ile İmam İsmail Düzyol’un okudukları Mevlid-i Şerif eşliğinde ikramları yapılan aşure stantlarında halk uzun kuyruklar oluşturdu.

5 büyük kazan aşurenin ikramının yapıldığı Muharrem Ayının aşure gününde Muharrem ayının ve aşurenin inancımızdaki yerini herkesin bildiğini ifade eden Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, "Bu ay bizler için çok büyük önem arz ediyor. Dostluğun yardımlaşmanın birliğin beraberliğin gereğini burada bir defa daha hatırlayalım istedik. Bu ay içinde ortaya çıkan tarihi hadiselerden de ibret almalıyız, birbirimizi hoşgörü içinde kucaklamalıyız. Bu gün burada hemşerilerimiz ile bir araya gelerek birlikte aşure kaşıklıyoruz. Dostluğumuzu birlik beraberliğimizi tazeliyoruz. Muharrem ayı hem İslam eleminde hem de cahiliye döneminde önemli bir yer tutmaktadır. “ dedi.

dsc_1410.jpg

Muharrem Ayı ve aşurenin hikayesini anlattı

Muharrem Ayı ve aşurenin hikmetinden bahseden Başkan Alıcık; “Cahiliye döneminde Muharrem ayında savaş yapılmazmış. Peygamber Efendimiz (sas) Medine’ye hicret ettiğinde 10 Muharrem de bir olaya denk geliyor. Bu olay ise, Hz. Musa’nın Firavun’un zulmünden kurtuluşunun anısına Yahudiler oruç tutmasıdır. Peygamber Efendimiz ise Yahudilere benzememek için bir gün önce veya bir gün sonra oruç tutmamızı tavsiye etmiştir. 10 Muharremde İslam tarihine, Peygamberler tarihine dönüp baktığımızda birçok olayın cereyan ettiğini tarih ve hadis kitaplarında görebiliyoruz. İşte 10 Muharremde Hz. Âdem’in tövbesinin kabul edildiği rivayet edilir ve Nuh tuhafının bitişinin de 10 Muharreme denk geldiği rivayet edilir. Hatta aşurenin ise Nuh tufanından geldiği söylenmektedir. Aşure Arapçada 10 manasına geliyor. Muharrem ayanında 10’una denk geliyor. Dolayısıyla Hz. Yunus’un ise balığın karnından kurtuluşunun bugüne denk geldiği de rivayet ediliyor. Hz. Eyüp’ün tövbesinin kabul edildiği gün, Hz. Musa ve Hz. İsa’nın doğum günlerinin de bugüne denk geldiği rivayet ediliyor. Tabi bizim için en önemlisi İslam tarihinde acıklı ve üzücü bir yeri olan Hz. Hüseyin’in şehit edilmesi de bu ayda olmuştur. Bu bir nevi Peygamberlerin geleneğini hatırlatmak bir de Hz. Hüseyin’in şahadet yıldönümünü anmak üzerinde fikir üretilmek ve bir daha bu hatalara düşmemek için çözümler bulabilmektir. Bu niyetle bizde aşuremizi yaptık ve halkımız ile paylaştık. Halkımızın göstermiş olduğu ilgide oldukça güzeldi. Allah kabul eylesin.” diye konuştu.

 

dsc_8137.jpg

dsc_8193-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum