Nazilli'de bir yaşam hikayesi

Nazilli'de bir yaşam hikayesi

Nazilli Sümerbank Fabrikası'nda 17 sene Gıdı Gıdı Treni'nin makinistliğini yapan Necati Vanlıyız(71) o günleri anlatarak, "Gündüzcü olduğumda bile gece trenin düdüğünü duymadan uyumazdım" dedi.

Sümerbank Fabrikası'nın iplik bölümünde çalışan Vanlıyız, fabrikanın duvarında 'Tren bölümü için eleman aranıyor' yazısını görünce ilgi duyduğu makinistliğe başvurdu. Başvurduğu sırada Gıdı Gıdı treninin arızalı olduğunu dile getiren Vanlıyız, "Makinistlik için sınav yapıyorlardı. Sınava girip 100 puan aldım ve tren bölümüne geçtim. Mühendisler, bir aydır çalışmayan trenin arızasını düzeltmek için uğraşıyorlardı. Ben ateşlemede sorun olduğunu fark ettim. Treni tamir edip çalışır hale getirdim" diye konuştu.

Sümerbank Fabrikası'ndan İstasyon Meydanı'nı arasında günde beş sefer yapan Vanlıyız, "İlk olarah hareket memurluğu yaptım. Baş makinistliğe başvurdum ama beni kabul etmediler. Üç ay İstanbul'da kurs aldım. Daha sonra Nazilli'ye gelip baş makinist oldum" dedi.

"GECE TRENİN DÜDÜĞÜNÜ DUYMADAN UYUMAZDIM"

İşini çok sevdiğini belirten Vanlıyız, "Gündüz ve gece olarak iki vardiya olarak çalışıyorduk. Gündüz vardiyasında olduğumda gece trenin düdüğünü duymadan uyumazdım. Eğer düdük çalmazsa evden çıkar, trenin arızası mı var diye bakardım" dedi. Şimdi ulaşımın daha kolay ve rahat olduğuna değinen Vanlıyız, "O dönem Nazilli'de belediye otobüsleri ve trenin dışında ulaşım aracı yoktu. İnsanlar Gıdı Gıdı'yı hınca hınç doldururdu" diye konuştu.

GIDI GIDI İSMİ TRENİN YAVAŞ OLMASINDAN GELİYOR

Trenin çok yavaş hareket ettiğini belirten Vanlıyız, "Tren yavaş olduğu için yolcular hareket halindeyken iner binerdi. Hareket ederken 'Gıdı gıdı' sesi çıkardığı için de Nazilli'deki vatandaşlar, trene 'Gıdı Gıdı' ismini koydu" dedi.

18 SENE SONRA GIDI GIDI'YI GÖRDÜ

1988 yılına kadar makinistliğini yaptığı treni 18 sene sonra gören Vanlıyız, "Emekli olduktan sonra 2005'e kadar Gıdı Gıdı'yı görmedim. Nazilli Belediyesi, trenin tekrar çalışması için araştırma yapmaya başlamış. Beni buldular ve arızasını yapar mısın diye sordular. Gıdı Gıdı'yı İzmir'e taşıdık. Oradaki mühendisleri yönlendirdim. Gıdı Gıdı'nın her parçası elim kolum gibiydi. Arızasını giderdik ve çalışır halde Nazilli'ye getirdik. Yıllar sonra trenin düdüğünü duymak ve onun içinde olmak beni çok duygulandırdı. Gıdı Gıdı benim çocuğum gibi. Aradan geçen zamana rağmen onu çalıştırmak bana büyük bir gurur veriyor" diye konuştu.

"BUGÜN AYNI HEYECANLA GIDI GIDI'NIN MAKİNİSTLİĞİNİ YAPARIM"

Trene meraklı olanlara makinistliği anlatan Vanlıyız, "Tüm sağlık problemlerime rağmen bugün aynı heyecanla Gıdı Gıdı'yı kullanır, bundan büyük bir mutluluk duyarım. Bu işi öğrenmek isteyenlere de anlatır, sevgiyle yaptığım mesleğimi öğretirim" dedi.

ALICIK, “BİZE BIRAKILAN MİRASI KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Sümerbank'ın Atatürk'ün Nazilli'ye bıraktığı en büyük miraslardan biri olduğunu dile getiren Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, "Bize bırakılan mirası en güzel şekilde korumak için elimizden geleni yapıyoruz. Sümerbank ve Gıdı Gıdı Treni'ni yeni nesle aktarmamız, onların bu değerlere sahip çıkmasını sağlamamız gerekiyor. Necati Vanlıyız, o dönemleri birebir yaşayıp bize aktaran çok kıymetli bir büyüğümüz. Daha öne çalışmaz halde olan Gıdı Gıdı'yı onun bilgileri ışığında tekrar harekete geçirdik" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.