Nazilli'de Dünya Otizm Farkındalık Günü Etkinliği

Nazilli'de Dünya Otizm Farkındalık Günü Etkinliği

Nazilli Sosyal Hizmet Merkezi ve Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü "Dünya Otizm Günü" kapsamında düzenlediği etkinlikte otizmin simgesi olan yaklaşık 100 mavi balonu gökyüzüne bıraktı.

HAVADİS HABER - 2 Nisan "Dünya Otizm Günü" dolayısıyla Nazilli Sosyal Hizmet Merkezi ve Nazilli İlçe Sağlık Müdürlüğü belediye meydanında farkındalık etkinliği düzenledi. Stand kurulan etkinlikte otizm hastalığına dikkat çekmek amacıyla broşür ve afişler dağıtıldı. Etkinliğe Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, AK Parti İlçe Başkanı Bülent Sayar, Nazilli İlçe Sağlık Müdürvekili Başhekim Şafak Çalışkan, Nazilli Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Gani Kavak ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

3-138.jpg

"Tüm ailelerimize kolaylıklar diliyorum"

Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, gazetecilere yaptığı açıklamada , "Şu anda bilimsel verilere göre otizimli çocuk sayısı 68’de bir oranda gözüküyor. Erken yaşlarda başlayan bir rahatsızlıktır. Bunun farkında olup erken yaşlarda müdahale edildiğinde eğitimle bu iş olabildiğince hafifletilmeye çalışılıyor. İletişim de ve sosyal ilişkilerdeki konuşmadaki zorluklarla başlayan bu rahatsızlığın ve aileler tarafından erkenden teşhis edilmesi ve farkına varılmasının toplumsal açıdan ve ailelerin ilerideki yaşamlarının kolaylaştırma açısından büyük önemi olduğunu düşünüyoruz ve bu vesile ile bugün arkadaşlarımız onları anlatmaya çalışacaklar. İnşallah bununla ilgili tabi ki nedenleri tam olarak tespit edilememekte beraber bilimsel çalışmalarını sürdürmekte tıp dünyası. Yalnız henüz kesin bir nedeni belirlenememekte beraber, inşallah bir sonuca varırlar. Bunların azaltılması için çalışmalar devam ediyor. Eğitim okullarımızla ileride açılabilecek olan özel olarak da otizme yönelik kurumlarla, bu tür ailelerin çocuklarının bakımında ve hayata kazandırılmasında büyük yararı olacağını düşünüyorum. Tüm ailelerimize kolaylıklar diliyorum." dedi.

2-148.jpg

"Erken teşhis de tedavi erken başlanıyor "

Nazilli İlçe Sağlık Müdürvekili Şafak Çalışkan otizmde erken teşhise dikkat çekti. Çalışkan, " Otizmin farkındalığında özellikle erken teşhis de 1.5 yaşlara kadar çekilebiliyor. Erken teşhis de tedavi erken başlanıyor ve bunlar normal hayatlarını sürdürebiliyor. Normal olarak topluma birey olarak katkı da bulunabiliyorlar. Dediğim gibi amaç farkındalık oluşturmak toplumda bu bilinci oluşturmak. Ve bu sayede tür etkinliklerle bunu başarıyoruz." ifadelerini kullandı.

5-055.jpg

"Amacımız burada vatandaşlarımızı bilgilendirmek"

Nazilli Sosyal Hizmer Merkezi Müdürü Gani Kavak ise şunları söyledi, "Bakanlığımızın 2016-2019 yıllarını kapsayan çalışması var. Otizm spektrum bozukluğu ile ilgili yapılacak çalışmalara ilişkin kurumlarımız var. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve bu bakanlıklar, il olsun ilçe olsun müdürlüklerle görüşerek, şu an ilimiz de ve ilçelerimizde bulunan otizmli çocuklarımızın tespitini yapıyoruz. Tek tek o ailelerimizi ziyaret edeceğiz. Psiko sosyal yönünden yapacağımız çalışmalar varsa ailelerimize desteklerimizi sunucağız. Tabi öncelikle erken teşhis edilip tedavieri yapılmalı bu çok önemlidir. Bunun için çaba göstermek lazım.  Amacımız burada vatandaşlarımızı bilgilendirmek, bilinçlendirmek varsa çevrelerinde o tarzda çocukları da tespit edip yardımcı olmaktır." diye konuştu.

Konuşmalarının ardından katılımcılar, otizmin simgesi olan yaklaşık 100 mavi balonu gökyüzüne bıraktı.

4-101.jpg

6-041.jpg

7-024.jpg

9-012.jpg

10-008.jpg

1-152.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.