Nazilli'de "Irak ve Suriye Türkmenleri” paneli düzenlendi

Nazilli'de "Irak ve Suriye Türkmenleri” paneli düzenlendi

Türk Ocakları Derneği Nazilli Şubesinin düzenlemiş olduğu “Güncel gelişmeler ışığında Irak ve Suriye Türkmenleri” konulu panel Nazilli Belediyesi Tiyatro salonunda yapıldı.

Panele, konuşmacı olarak Çankaya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mahir Nakip, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) İktisadi Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim üyesi Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu katıldı. Dinleyici olarak Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, İYİ Parti İlçe Başkanı Kürşat Engin ve Yönetim Kurulu üyeleri, Türk Ocaklılar ve vatandaşlar katıldı.

Kuzey Irak ve Suriye Afrin bölgesinde şehit düşen askerlerimiz ve gazilerimiz için Nazilli Sinan Camisi İmam Hatibi Bilal Ekinci Kur’an-ı Kerim okudu ve şehitlere dua edildi. Panelde açılış konuşmasını Yapan Nazilli Türk Ocağı Başkanı Ahmet Çekim, öncelikle konuşmacılara davetimize icabet ettikleri için teşekkür etti. Daha sonra da konuşmacıları davet ederek panele geçildi.

İlk konuşmacı olarak söze başlayan Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu Türk Ocakları Nazilli Şubesine bu tür paneller, konferanslar düzenleyerek halkı bilgilendirme, bilinçlendirme çabalarından ötürü kutladı ve teşekkür etti. Suriye Türkmenleri hakkında bilgi vererek, tarihi akış içerisinde coğrafi ve kültürel değerlendirmelerde bulundu. Selçukluların Suriye coğrafyasına geldiği, 11. ve 12. Yüzyılda Suriye’deki Türkmen yerleşimi ve nüfusu hakkında genel bilgiler verdi. Günümüz tarihinde Türkmenlerin Esad dönemi ve PKK/PYD’li teröristlerce yerlerinden yurtlarından nasıl edildiklerini anlattı. Günümüzde Suriye’de 3-5 milyon civarında Türkmen bulunduğunu, yaklaşık 350 bin kadarının da Türkiye’de kamplarda yaşadığını belirtti.

2. olarak konuşan Prof. Dr. Mahir Nakip bölgenin sosyo-kültürel yapısı ve orada kurulan Türk devletlerinden bahsetti(Karakoyunlular, Akkoyunlular, İlhanlılar, Safeviler- Kızılbaşlar) Türkmenlerin tarihi kronolojisini açıklayarak, günümüz tarihine kadar değerlendirdi. Irak Türkmenlerinin Irak içerisindeki hakları, Türkiye’nin buna bakışı hakkında değerlendirmeler yaptı. Kerkük’ün bir Türkmen şehri olduğunu dünya petrolünün % 4’ünün buradan çıktığını, tahminlerin üstünde önemli bir bölge olduğun u ifade etti. Bu sebeple Ortadoğu’da petrol peşinde koşan ülkeler için bir cazibe merkezi olduğunu ifade etti. Bu güzel Türkmen coğrafyasını kana bulamak, menfaat elde etmek Kerkük’ü ele geçirmek için akıl almaz oyunlar oynandığını söyledi. Bugün Kerkük’te görev yapan Haşti Şabi silahlı gücünün 6 bininin Kerkük’lü Türkmenlerden oluştuğunu söyledi. Irak coğrafyasında Türkmenler arasında mezhep kavgaları çıkararak Türkmen gücünün zayıflatılması hedeflendiğini, bunda da kısmen başarılı olunduğunu. Irak Türkmenlerinin güvencesinin de Türkiye olduğunu ifade etti.

Panel bitiminde dinleyicilerin sorularını cevaplandırmalarından sonra Prof Dr. Mahir Nakip’e Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt tarafından, Doç. Dr. Tuncay Ercan Sepetçioğlu’na İYİ Parti İlçe Başkanı Kürşat Engin Özcan tarafından plaket ve çiçek takdim edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.