Nazilli'de Roma Dönemi'ne ait kalıntı bulundu

Nazilli'de Roma Dönemi'ne ait kalıntı bulundu

Nazilli Altıntaş Mahallesi'nde 17. yüzyıldan kaldığı sanılan ve 'Dokuzun Hamamı' ismiyle bilinen yapının yakınlarında Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu düşünülen kalıntı bulundu.

Nazilli'de 1. derece sit alanı kapsamına alınan ve 17. yüzyıldan kaldığı düşünülen 'Dokuzun Hamamı' yapısının yakınlarında Geç Roma Dönemi'ne ait olduğu düşünülen ve üzerinde kiril alafabesi olan bir kalıntı bulundu. Tarihi yapının bulunduğu bölgeye pislik atıldığını duyunca Altıntaş Mahallesi'nin Azası Kadir Beyoğlu ile birlikte alana girdikleri sırada kalıntıyı bulduklarını belirten Yerli Tarihçi Adnan Ertaş, "Sit alanına pislik atıldığını öğrenince kalıntılar zarar görmesin diye alana girdik. Kalıntı'da 'Dokuzun Hamamı' yapısının hemen yanındaydı" dedi.

"NAZİLLİ'NİN TARİHİ ROMA DÖNEMİ'NE DAYANIYOR"

Kalıntıyı inceleyen Ertaş, "Kalıntının üzerindeki desene baktığımızda bir tarafında defne bir tarafında zeytin dalı figürü kullanılmış. Üzerinde Roma Dönemi'nde kullanılan G ve M harfleri bulunmakta. Bulduğumuz kalıntıdan yola çıkarak 'Dokuzun Hamamı' yapısının da Osmanlı Dönemi değil Roma Dönemi'ne ait bir yapı olduğunu söylemek mümkün" dedi. 'Dokuzun Hamamı' ve kalıntıya yaptığı ön incelemeye göre değerlendirme yapan Ertaş, "Nazilli'nin tarihi Beylik Dönemi'ne değil Roma Dönemi'ne kadar dayanıyor" diye konuştu.

Roma Dönemi'ne ait kalıntıyı bulup Müze Müdürlüğü'ne haber verdiklerini belirten Ertaş, "Kalıntının çıktığı arazi şahış arazisi. O yüzden restorasyon ve kazı çalışmaları yapılmıyor. Biz tarihi bir kültürümüz olan eseri korumak için oradan alıp muhtarlığa getirdik. Müze Müdürlüğü'ne haber verdik. Yetkililere teslim edeceğiz" diye konuştu.

22-027.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.