Nazilli'de üretilen yerli tohum dünyayı kalkındıracak

Nazilli'de üretilen yerli tohum dünyayı kalkındıracak

Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün geliştirdiği ve Tohumluk Tescil Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü tarafından tescillenen 6 pamuk çeşidinin “Ege Bölgesinde Yaygınlaştırma Projesi’ne” Nazilli’de başlanıldı.

MEHMET ALİ CİNTOSUN - Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve tescili yaptırılan SC 2079, SC 2009, EFE, ERGÜVEN, HAREM 1 ve HAREM 2 ismi verilen pamuk çeşitlerinin yaygınlaştırılması projesine başlanıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayım ve Yayınları Daire Başkanlığı tarafından desteklenen proje, Pamuk Araştırma Enstitüsü ve Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçti. Enstitü Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen proje toplantısına Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş ve tarım sektöründe hizmet veren çok sayıda vatandaş katıldı. 

gfgfgf.fw-006.png

Proje tanıtım toplantısında konuşan Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Koray Şimşe, SC 2079, SC 2009, EFE, ERGÜVEN, HAREM 1 ve HAREM 2 isimleri verilen pamuk çeşitlerinin üstün lif kalitesi ve verim değerleri ile öne çıktığını belirtti. Yeni pamuk çeşitlerinin önümüzdeki yıldan itibaren pamuk üreticilerinin beğenisine sunulacağını kaydeden Şimşek, projenin başarıya ulaşacağının da altını çizdi.

Toplantı sonrası Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü laboratuarlarında incelemelerde bulunan Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, yerli tohum projesinin bölgeyi kalkındıracağını savundu. Köşger gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kendi milli ulusal tohumlarımızı yetiştirmemiz lazım. Tarımsal alanda, gıda sektöründe, giyim tekstil sektöründe söz sahibi olabilmemiz için ve dahası stratejik alanda ülkemizin herhangi bir sıkıntı yaşamaması için kendi tohumlarımızı geliştirmemiz lazım. Türkiye’nin hitap ettiği belli bölgeler var. Çin Seddi’nden, Balkanlara , Afrika’ya kadar ulaştığımız bölgemiz var. Bu anlamda Türk tarımının öncülük yapması anlamında milli tohumculuk çok önemli. Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü de bu misyonu yerine getiriyor. 1934 yılında Cumhuriyetin ilk kurulan kurumlarından bir tanesi, kuranlardan da hayırla yad etmek lazım. O dönemde uzak görüşlülükle bu tesisi hayata geçirmişler. Şuan da son geliştirilen tohumlarla da Türk tekstil sektörünün ve tarım sektörünün önemli bir ihtiyacını karşılayacak üretim yapılacak.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.