Nazilli'deki bu evlerden uzak durun

Nazilli'deki bu evlerden uzak durun

Nazilli’de 10 yaşa kadar düşen uyuşturucu madde kullanımı aileleri tehdit etmeye devam ediyor.

MEHMET ALİ CİNTOSUN - Uyuşturucuyla mücadeleye karşı savaş başlatan gazetemiz gençlerin mesken haline getirdikleri bir eve sizler için girdi. 

5-039.jpg

Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığına bağlı ölümler son 15 yılda yüzde bin 833 arttı. Uyuşturucu kullanım yaşı ise 10'a düştü. Nazilli’de de ülkedeki tehditten herhangi bir fark yok. İlçede madde kullanımı ve ticareti son yıllara göre büyük artış gösterdi. Emniyet güçleri de bu durum karşısında teyakkuza geçerek ilçede madde ticareti yapan kişilere yönelik operasyonlarını sürdürüyor.

7-015.jpg

Mahallelerde ise vatandaşlar madde kullanıcılarından rahatsız. Karaçay Mahallesi’nde terk edilmiş evleri mekan haline getiren madde bağımlıları, vatandaşı rahatsız ediyor. Mahalleli emniyet yetkililerine durumu bildirse de tedbir alınmadığından şikayetçi…

8-011.jpg

Karaçay mahallesinde bağımlıların sürekli olarak kullandığı terk edilmiş iki eve haber için girdik. Evin odalarında her türlü uyuşturucu maddeyi kullanan bağımlıların geride bıraktıkları durumun ehemmiyetini gözler önüne serdi. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş yaptığı açıklamada, “Biz kendi çocuklarımızdan endişeleniyoruz. Sokak geceleri bağımlıların meskeni haline geldi. Polisi arıyoruz, polis ışığını gören bağımlılar hemen buradan uzaklaşıyor. Buranın biran önce bu illetten silinmesi lazım” dedi. 

6-030.jpg

TÜRKİYE’DE RAPORLAR NE DİYOR?

2006 yılı Türkiye Uyuşturucu Raporu’na göre, uyuşturucu madde kullanımına başlama yaş ortalaması 16’ydı. 2014 raporunda ise maddeyi ilk kez kullanma yaş ortalaması 14 olarak tespit edildi. 2016’da ise bu yaş 10’a düştü.

2000’de 12, 2005’te 26 ve 2006’da 51 vatandaşımız madde bağımlılığı bağlantılı şekilde yaşamını yitirdi. 2013’te 232 vatandaşımız doğrudan, 416 vatandaşımız ise dolaylı madde bağlantısı sebebi ile hayatını kaybetmiştir. 2000 ve 2013 yılları arasında doğrudan madde bağımlılığına bağlı ölümler % 1833 oranında arttı.

Önleyici ve tedavi hizmetleri ise uyuşturucuyla mücadele konusunda yetersiz kalıyor. Sağlık Bakanlığı 2017 Merkezi Bütçe Sunumu’na göre AMATEM ve ÇEMATEM’lerde tedavi amaçlı yatak sayısı yalnızca 919..

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.