Obama: Işid İle Mücadele Zaman Alacak

Obama: Işid İle Mücadele Zaman Alacak

ABD Başkanı Barack Obama, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ile mücadelenin birkaç hafta içinde bitebilecek bir şey olmadığını, bunun zaman alacağını düşündüğünü söyledi.

ABD Başkanı Obama, Irak’taki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. ABD’nin gerçekleştirdiği hava saldırılarından bahseden Obama, hedefli yapılan saldırılar sonucu IŞİD tarafından Irak’ta kullanılabilecek silahların ve ekipmanın başarılı bir şekilde yok edildiğini dile getirdi. Obama, Kürt silahlı kuvvetlerinin de karada IŞİD militanlarıyla savaşmaya devam ettiğini belirterek, ABD’nin ve Irak hükümetinin Kürt kuvvetlere askeri desteği arttırdığını ifade etti. Obama, “Bu askeri çabaların IŞİD’in Irak’taki insanları katletmesini önleyebileceğini düşünüyoruz” dedi. Sincar Dağları’nda saklanmak zorunda kalan Irak vatandaşlarına insani yardımların devam ettiğini söyleyen Obama, ABD hava kuvvetlerinin şimdiye kadar başarılı bir şekilde iki kere havadan yardım paketi bırakarak, buradaki insanlara binlerce litre su ve çok sayıda yemek sağladığını kaydetti. Irak’ta artan insani kriz ile baş etmek için uluslararası toplumla işbirliği yapılacağını da kaydeden Obama, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile de bugün telefonda görüştüğünü ifade ederek, liderlerin, insani yardıma destek olmayı kabul ettiklerini söyledi. Obama ayrıca, Irak’ta görev yapan BM yetkililerinin de evlerinden olan insanların ihtiyaçlarını karşılamak için son derece hızlı bir şekilde çalışmakta olduğunu belirtti.

Iraklı yetkililere, bir an önce kapsamlı bir hükümet kurmaları çağrısında bulunan Obama, Irak’taki bütün toplulukların şu an teröristlerin tehdidi altında olduğunu ve yalnızca birleşerek ülkelerini bu teröristlere karşı koruyabileceklerini vurgulayarak, “Kapsamlı bir hükümetin kurulmasıyla birlikte bütün Iraklıları IŞİD’e karşı harekete geçirmenin daha kolay olacağını düşünüyorum. En nihayetinde sadece Iraklılar ülkelerinin güvenliğini ve istikrarını sağlayabilir. ABD bunu onlar için yapamaz fakat bu yöndeki çabaların sarf edilmesine destek olabilir ve olacaktır” şeklinde konuştu. Obama, “Irak’a tekrar asker göndermeyeceğimiz konusunda son derece açık konuştum” diyerek, Irak’a asker gönderilmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Hava saldırılarının ne kadar süreceğinin sorulması üzerine, buna yönelik bir takvim bulunmadığını söyleyen Obama, saldırıların gerektiği kadar süreceğine işaret ederek, “Çünkü başından beri söylediğim gibi ne zaman ve nerede ABD personeli tehdit altında kalırsa onların güvenliklerini sağlamak benim yükümlülüğümdür” diye konuştu. Irak hükümeti ve ordusunun ülkedeki güvenlik durumunu geliştirmek için bir dizi adımlar atması gerekebileceğine dikkat çeken ABD Başkanı Obama, “Bu problemi birkaç hafta içinde çözebileceğimizi düşünmüyorum. Bu biraz zaman alacak” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.