Pamukta Verim Katlandı!

Pamukta Verim Katlandı!

Tarım sektörünün öncü firmalarından GÜBRETAŞ, Söke’deki pamuk deneme ekiminin sonuçlarını düzenlediği bir tarla günü etkinliğiyle bölgedeki 200 civarında önder çiftçiyle paylaştı. 16 dekarlık arazide uygulanan bilinçli tarım ve doğru gübreleme programı sa

GÜBRETAŞ’ın son yıllarda ağırlık verdiği ar-ge çalışmaları sonucu geliştirdiği “bitkiye ve bölgeye özel” gübre çeşitleriyle ülke tarımının geleceği için katma değer üretmeye devam ediliyor. Pamuk tarımında ürün randımanı ve verimliliğini arttırmak amacıyla GÜBRETAŞ’ın geliştirdiği pamuğa özel taban gübresi “13.24.12” için bu yıl Söke’deki bir önder çiftçinin tarlasında da mart ayından bu yana deneme tarlası uygulaması yapıldı. Söke’de gerçekleştirilen pamuk tarımıyla ilgili örnek çalışmada; toprak analizi sonuçları, arazi yapıları ve iklim şartları gibi tarımsal üretimi etkileyen faktörler dikkate alarak geliştirilen bitki besleme programı uygulandı. Toplam 16 dekarlık bir arazide uygulanan bu deneme ekiminin sonuçlarını bölgedeki pamuk üreticileriyle paylaşmak için bir tarla günü etkinliği düzenlendi. Etkinliğe Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İrfan Karakaya ve İzmir Bölge Birliği Müdürü Mücahit Asalıoğlu’nun yanı sıra bölgedeki kooperatif ve bayilerden yetkililer ile 200 civarında çiftçi katıldı.

PAMUKTA TÜRKİYE ORTALAMASININ YÜZDE 35 ÜZERİNDE VERİM

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi verilerine göre 2017/18 sezonunda dünyada 321 milyon dekar alanda pamuk üretimi yapılırken, Türkiye ise pamuk ekim alanları açısından dünyada 9’uncu sırada yer alıyor. 2017 yılında tüm ekim alanları içerisinde bölgesinin payı yüzde 21 olarak gerçekleşirken, bunun üçte ikisi ise Aydın sınırları içinde üretildi. Türkiye’de 2017 yılında 5 milyon dekarlık alanda pamuk yetiştiriciliği yapılırken, 2,5 milyon ton “kütlü pamuk” üretimi elde edildi. Türkiye’de geçen yıl dekar başına ortalama 489 kilogram verim alınırken, Aydın bölgesindeki verim 510 kilogram civarında gerçekleşti. Bu yıl ise Aydın bölgesinde iklimsel koşulların etkisiyle verimde düşüşler beklenmesine rağmen GÜBRETAŞ’ın deneme ekimi yaptığı arazide rekor verime ulaşıldı. Yapılan son ölçümlere göre dekar başına 650 kilogram üzerinde kütlü pamuk veriminin beklendiği deneme arazisinde, böylece Türkiye ve bölge ortalamasının en az yüzde 35 üzerinde verime ulaşılmış oldu.

"ÜLKE TARIMI AÇISINDAN UMUT VERİCİ"

Etkinlikte konuşan GÜBRETAŞ Genel Müdür Yardımcısı Metin Özyürek, firma olarak Türkiye genelinde farklı tarımsal ürünler için yürüttükleri model tarla ve bahçe uygulamalarında optimum gübre kullanımına dikkat ettiklerini belirterek, “Bu tarla için oluşturulan bitki besleme programı ile çiftçi alışkanlıklarından daha az gübre kullanımına rağmen bölge ortalamasının en az yüzde 35 üzerinde verim elde ettik. Bu yıl diğer bölgelerde yaptığımız çalışmalarda da başarılı sonuçlara ulaşmıştık. Geçtiğimiz aylardaki hasatlarda fındıkta Türkiye ortalamasının yaklaşık 4 katı ve çeltikte yüzde 20 fazlası verimlere ulaştık. Yaklaşık aynı emek ve hatta daha az girdi maliyetiyle daha kaliteli ve verimli tarımsal üretim elde edilmesi sayesinde, üreticilerimizin kazançları da yükselmiş oluyor. Bu ülke tarımı açısından umut verici” dedi.

ÜRETİCİ, SONUÇLARDAN ÇOK MEMNUN

Tarla günü etkinliğinde, denemenin yapıldığı arazinin sahibi Mustafa Ali Öz de yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “Geçen yıl buğday ve pamuk ekimi yaptığımız arazide istediğimiz verimleri alamamıştık ve toprak yorgundu. Bu yıl mart ayından itibaren GÜBRETAŞ ziraat mühendislerinin verdiği programa uygun şekilde gerekli gübreleme ve takviyeleri yaptık. Bunun sonucunda da tarladaki pamuk verimi yükseldi. Pamuk randımanın da yüksek olmasını bekliyoruz. Tüm çiftçi arkadaşlara da bilinçli tarım yöntemlerini kullanmalarını ve yeniliğe açık olmalarını tavsiye ediyorum. Bu başarılı sonucun ortaya çıkmasında emeği geçenlere de teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından çiftçi Mustafa Ali Öz’e, Söke Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu tarafından bilinçli tarıma katkılarından dolayı plaket takdim edildi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.