Paranın Başkenti’nde Tarihi Konser

Paranın Başkenti’nde Tarihi Konser

Bilkent Senfoni Orkestrası, Lidya Krallığı’nın başkenti ve tarihte altın paranın basıldığı ilk yer olan Salihli’nin Sart Mahallesi’nde açık hava konseri verdi.Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Sardis Ant...

Bilkent Senfoni Orkestrası, Lidya Krallığı’nın başkenti ve tarihte altın paranın basıldığı ilk yer olan Salihli’nin Sart Mahallesi’nde açık hava konseri verdi.

Bilkent Senfoni Orkestrası’nın Sardis Antik Kenti konseri, Artemis Tapınağı’nda gerçekleştirildi.

Konsere, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, Belediye Başkanı Zeki Kayda, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel ve çok sayıda katıldı.

Sart Kazı heyeti eski başkanlarından Prof. Crawford H. Greenewalt Jr.’ın siparişi üzerine Besteci Kamran İnce tarafından bestelenen ‘Sardis Senfonisi’ ve ‘Midas’ın Hükmü’ operasından bölümlerin seslendirildiği konserin solisti, Macar mezzo-soprano Judit Rajk oldu.

‘Sardis Senfonisi’ ismi verilen konser hakkında bilgi veren Besteci Kamran İnce, “Bu konserin temeli, daha önce Sart’taki kazıların başında olan Prof. Dr. Crawford H. Greenewalt’ın benden 4. Senfoni operasını ısmarlamasından sonra atılmıştı. Greenewalt, bu konseri Artemis Tapınağı’nda yapma ve bu eserleri burada seslendirme isteği vardı ama bu konseri o hayatta iken gerçekleştirme imkanımız ne yazık ki olmadı. Prof. Dr. Crawford H. Greenewalt, 3 yıl önce vefat etti. Bu konseri onun anısına yapıyoruz. İlk defa Artemis Tapınağı’nda bir açık hava konseri yapılmış oluyor. Bu bizim için çok önemliydi ve özel bir gece oldu. Konser, Sardes’in çok bilinen bir yer olmamasına rağmen çok büyük bir ilgi gördü. Çok memnun olduk” dedi.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Dunlop ise, “Kamran İnce tarafından bestelenen Sardis Senfonisi ile, Sardes, Artemis Tapınağı, Akrapol, soylu kral mezarları, Bintepeler, Paktalos Nehri anlatılacak. Bu senfoninin bestelenmesine merhum eski kazı başkanlarımızdan Prof. Dr. Crawford H. Greenewalt ön ayak oldu. Kendisi 1959 yılından 2011 yılına kadar bütün yaz aylarını Sardes’te geçirdi” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.