Patatesteki Fiyat Artışının Arkasında Stokçuların Olduğu İddiası

Patatesteki Fiyat Artışının Arkasında Stokçuların Olduğu İddiası

Türkiye’nin en önemli patates üretim ve depolama merkezlerinden biri olan Nevşehir’de, patates deposu sahipleri ellerinde piyasaya sürülebilecek yemeklik patatesin bulunmadığını belirterek, yüksek fiy...

Türkiye’nin en önemli patates üretim ve depolama merkezlerinden biri olan Nevşehir’de, patates deposu sahipleri ellerinde piyasaya sürülebilecek yemeklik patatesin bulunmadığını belirterek, yüksek fiyatlardan dolayı büyük marketleri ve aracıları suçladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin, patates fiyatındaki artış ile ilgili, "312 bin tonluk bir stok olduğu gözüküyor. Stok yaparak fiyatlar özellikle yükseltilmeye çalışıldığı şeklinde bir sonuç ortaya çıkarsa bununla ilgili çok ciddi müeyyide söz konusu" şeklindeki açıklamasının ardından gözler Türkiye’nin en önemli patates üretim ve depolama merkezlerinden biri olan Nevşehir’e çevrildi.

1 milyon 200 bin ton kapasiteli bin 200 yer altı soğuk hava deposunun bulunduğu Nevşehir’de en fazla soğuk hava deposunun bulunduğu merkezlerden Kavak beldesindeki depolarda incelemelerde bulunan Kavak Belediye Başkan Vekili Ahmet Neş, beldelerindeki depolarda patates stoğunun bulunmadığını kaydetti. Neş, “Beldemizdeki depolarda sözü edildiği gibi yüksek miktarlarda patates yok. Depoların hemen hemen hepsindeki patatesler satıldı. Depolarda şu anda az miktarda tohumluk patates mevcut. Bunların da zaten piyasaya sürülmesi söz konusu değil” dedi.

Ferhat Topaç isimli depo sahibi ise bölgedeki depolarda patates stoklarının 20 gün önce tükendiğini belirterek, “Adana’da patates hasadı geçtiğimiz günlerde başladı ancak rekolte beklentilerin altında kaldı. Bu yüzden fiyatlar halen yüksek. Sözü edildiği gibi depolarımızda yüksek miktarlarda patates yok. Zaten istesek de geçtiğimiz yıl Eylül ayında sökülerek depolara gelen patatesi bu aya kadar depolarda bekletebilmemiz mümkün değil. Zaten kalsa bile çillenir, çürür ve dolayısıyla piyasaya sürülemez” diye konuştu.

Sadece Kavak beldesindeki depoların 500 bin ton depolama kapasitesine sahip olduğunu ve depolarda yüz ton dahi patatesin kalmadığını vurgulayan Topaç, “Şu anda depolarda yemeklik patates yok. Bütün depolarımız boşaldı ve depolarda sadece tohumluk patates var” dedi.

Patates fiyatlarının artmasından ne bölgedeki üreticilerin ne de depocuların sorumlu olduğunu kaydeden Topaç, “Bölgemizden patatesin çıkış fiyatı en fazla 2 TL ama elde kalan ürün yok. Durum böyle olunca hem aracılar hem de büyük marketler bunu değerlendiriyor. Patatesten yüksek miktarlarda karı onlar elde ediyor” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.