PISA Sınavı Nazilli Anadolu Lisesi’nde Yapıldı

PISA Sınavı Nazilli Anadolu Lisesi’nde Yapıldı

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) tarafından yapılan ‘Uluslararası PISA’ sınavında Aydın ilini Nazilli Anadolu Lisesi temsil ederek, Türkiye’nin başarısını artırmak için yarıştı.

81 ilden yüzlerce öğrencinin katıldığı sınava Aydın ilini temsilen Nazilli Anadolu Lisesi’nden 40 öğrenci katılırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın önemsediği programda çocukların başarısı ülke başarısı olacak. PISA çalışması, zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubu öğrencilerin öğretim programında ele alınan ‘Matematik’, ‘Fen Bilimleri’ ve ‘Okuma Becerileri’ konularında ne dereceye kadar öğrendikleri değil, günümüz bilgi toplumunda karşılaşabilecekleri durumlar karşısında, sahip oldukları bu bilgi ve becerileri kullanabilme yeteneğini ölçmeyi amaçlamakta olduğunu ifade eden Nazilli Anadolu Lisesi Müdürü Hanifi Güney; “Ülkemiz; küreselleşen dünyamızda, eğitim alanında yapılan ulusal değerlendirme çalışmalarının yanı sıra, uluslararası düzeyde de konumumuzu belirlemek amacıyla eğitim göstergelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle OECD ülkesi olarak bu çalışmada yer almaktadır. PISA Sınavı Çalışmaları: 1-Matematik okuryazarlığı, 2-Fen Bilimleri okuryazarlığı, 3-Okuma becerileri konularında yoğunlaşmaktadır. PISA sınavı çalışmaları, dünya genelinde zorunlu eğitimi tamamlamış, 15 yaş grubu öğrencileri kapsamaktadır. Bu çalışmalara katılacak öğrencileri ‘Uluslararası Merkez’ belirlemektedir” dedi.

‘ÜLKE OLARAK ÇOK ÖNEMSEDİĞİMİZ BİR ÇALIŞMA’

PISA’da her alanın değerlendirilmesi farklı yönlerden ele alındığını söyleyen Okul Müdürü Hanifi Güney; “Uluslararası Merkez tarafından seçilen Nazilli Anadolu Lisesi’nden 40 öğrenci ülkemizi ve ilimizin düzeyini belirlemek üzere sınava katıldılar. Sınav tek oturumda ve tüm ülkelerde aynı anda elektronik ortamda yapıldı. Bu sınav öncesinde İl Müdürümüz Pervin Töre ile birlikte Ankara’da 2 gün süren bir seminere katıldık. Bu seminerde sınav ile ilgili her türlü bilgiyi paylaştık. Ülke olarak çok önemsediğimiz bir çalışma. Çünkü daha önceki çalışmalardaki ülke sıralamalarında hep sonlarda kaldık. Onun için bu sınavlar Türkiye’nin notunu belirliyor. Biz Nazilli Anadolu Lisesi olarak bu çalışmaya çok önem verdik. Ciddi bir şekilde hazırlandık. Umarım ülkemiz için hayırlı olur” ifadelerini kullandı.

PISA’YA KATILAN ÜLKELER

PISA’ ya Dünya çapında bir çok ülke katılmaktadır. İlk olarak 2000 yılında uygulanan çalışmaya 43 ülke katıldı. 2003 yılında 41, 2006 yılında 58, 3009 yılında 74 ülke, 2011 yılında 65 ülke katılmıştır. OECD üyesi ülkelerden Almanya, Amerika, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kore, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Şili, Türkiye, Yeni Zelenda ve Yunanistan katılırken, diğer ülkeler grubunda ise Arjantin, Arnavutluk, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Bulgaristan, Cezayir, Çin, Çin (Hong Kong), Çin (Mekau), Çin (Şanghay), Çin (Tayvan), Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Hırvatistan, Karadağ, Katar, Kazakistan, Kolombiya, Kosova, Kosta Rika, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Makedonya, Malezya, Malta, Panama, Peru, Romanya, Rusya, Sırbistan, Singapur, Tayland, Trinidad ve Tobago, Tunus Uruguay, Ürdün ve Vietnam katılıyor. Türkiye, 2012’deki çalışmada 65 ülke içerisinde Matematikte 44., Fen’de 43. ve Okuma 42. sıralarda yer aldı. Bu sıralamada ilk 5 sırayı Çin, Singapur, Kore, Japonya ve Finlandiya alırken, son beş sıra ise Tunus, Arnavutluk, Katar, Endonezya ve Peru ülkeleri oldu.

PISA Sınavı Nazilli Anadolu Lisesi’nde Yapıldı

PISA Sınavı Nazilli Anadolu Lisesi’nde Yapıldı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.