PROF. DR. ÜŞÜMEZSOY’DAN AYDIN’A UYARI

PROF. DR. ÜŞÜMEZSOY’DAN AYDIN’A UYARI

Akhisar ve Elazığ'daki depremi beklediklerinin uyarısını 1 ay önceden yapan Prof Dr. Şener Üşümezsoy Ege kıyıları için kritik uyarıyı yaptı.

Akhisar’daki depremin uyarısını üç yıl önceden veren ve geçtiğimiz aylarda Elazığ bölgesinde depremin söz konusu olacağını dile getiren İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr. Şener Üşümezsoy katıldığı bir televizyon programında Ege'de dinamik bir sistem olduğunu Aydın’dan Akhisar'dan Denizli'ye kadar bir deprem beklediklerini söyledi. Sözlerine şöyle devam eden Üşümezsoy "Erzincan ile Varto arasında bir boşluk var. Diğer taraftan Doğu Anadolu fayının Sivrice'den başlayıp Maraş'a kadar gelen fayın davranış biçimi net değil. 1905'lerde 1870'lerde kırılmış. Şimdi ne kadar stres var bilemiyoruz. Ege'de Aydın'dan Akhisar'dan Denizli'ye kadar geldiğimizde böyle bir sistem var. En çok dinamik olarak görünen sistem Ege'nin bu kıyı alanları." 
 

MANİSA İÇİN TEHLİKE GEÇMEDİ

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Manisa için tehlikenin geçmediğini belirtti. Üşümezsoy "Bu fay hattı Manisa'dan Akhisar ve Kırkağaç'a doğru giden yamuk bir fay sistemi. Buna velev gelen Akhisar-Gölmarmara Akhisar-Saruhan, Manisa Spil Dağı'nın doğu kesimi düzleminde olan faylar. Bu üç faylar bir tarak gibi ana faya doğru bulunmaktadır. Bu faylar üzerinde ikisinin birleştiği yerde daha etkin depremler oluşturmaktır. Benzeri Midilli tarafı ile de faylarla kesişmekte, keza Foça'daki fay da aşağıdan İzmir Körfezine girip kuzeye Foça'ya giden fayın kesiştiği yerde oluşuyor. Bu faylar, ikisi birlikte çalıştığı zaman riskli oluyor; ama tek başına çalışırsa risk düşük olur. Manisa'da hem kuzeyden hem de kuzeydoğusundan Salihli'ye doğru giden fay hattı var ama daha çok bu üç tarak gibi olan faylardan Gölmarmara, Saruhan, Manisa hatları giderek Gediz Vadisine doğru uzanan faylar. Bunları dikey kesen ise Manisa ve Akhisar fayı. Bunların birisi kırıldığı zaman 7 büyüklüğünde depremler oluşabilir" dedi.

6680b758-9b29-4d76-b6fd-66e83e56e9e6.gif

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.