Sacide Nine’den genç kızlara ‘Peki’ tavsiyesi

Sacide Nine’den genç kızlara ‘Peki’ tavsiyesi

Türkiye’de her geçen artan boşanma olayları ve buna karşın düşen evlilik oranları ülke yöneticilerini düşündürmeye yaşlıları ise üzmeye başladı.

Aydın’ın yaşlı çınarlarından 85 yaşındaki Sacide Ceylan, evliliğin adeta oyuncağa dönüşmeye başladığını belirterek, “Kızların lügatından ‘peki’ kelimesi çıktı, boşanmalar arttı. İnsanların boş şeylerden yuvasını yıkması çok üzücü” diyerek gençlerin basit meselelerden evliliklerini noktalamasının üzüntü verici olduğunu söyledi.

Eskiden evlilik akdinin mezara kadar devam ettiğini ancak günümüzde bu akdin bozulmasının neredeyse gelenek haline geldiğini belirten Sacide Ceylan, 65 yıllık eşi Mustafa Ceylan ile aşklarının ilk günkü gibi taze olduğunu belirtti. Sevgi’nin saygı ve muhabbetle beslendiğini belirten Yaşlı Çınar Sacide Ceylan, yuva kurmada anlayışın değiştiğini ve özellikle genç kızların ‘peki’ kelimesini unuttuğunu bunun da ailede sıkıntılara neden olduğunu belirtti.

Özellikle son günlerde sık sık üzerinde durulan eşitlik ilkesinin aslında çatışmaya neden olduğunu ve kadın ile erkeğin eşitlikten ziyade karşılıklı hoşgörü ve anlayışa ihtiyacı olduğunu belirten Sacide Ceylan, “Bence kadının da erkeğin de farklı görevleri vardır. Ve herkes görevini iyi bilmelidir. 65 yıllık evliyiz kocam iç işlerine karışmaz ben de dış işlerine karışmam. Kimse kimsenin sınırını ihlal etmezse her şey güllük gülistanlık olur. Mutlu bir evlilik için erkek koruyup kollamayı, kadın ise sevgi ve saygıyı iyi bilecek. Bizim zamanımızda yokluk sıkıntı vardı ancak karı koca geçinirdi, şimdi her şey bol, sıkıntı yok kimse hayatından memnun değil herkes en küçük bir olayda soluğu mahkemede alıyor” diyerek gençlerin evliliğin kıymetini bilmesin istedi.

“BİRLİKTE ÖLMEK İÇİN DUA EDİYORUZ”

Eşinin halen kendisine hizmet etmeye çalıştığını belirten Mustafa Ceylan ise 65 yıllık hayat arkadaşına her zaman duacı olduğunu belirtti. Gerek erkek gerekse kadının belli bir yaştan sonra tek başına hayat sürdürmesinin çok zor bir durum olduğunu belirten Eğrikavak Köyü’nün yıllarca muhtarlığını yapan Mustafa Ceylan, “İnsanoğlu yaradılışı gereği tek başına yarımmış. Ancak evlilikle iki yarımın birleşmesi ile hayat tamamlanıyor. Kadın erkeğine, erkek de hanımına üzmekten korkarsa bu evlilik sürüp gider. Ancak erkek yaradılışı gereği evde lider olmak ister. Eğer kadın erkeği ile liderlik savaşına girerse sıkıntılar başlıyor ve evlilikler bitiyor. Bizde kimse kimsenin alanına müdahale etmedi 65 yıldır bir yastığa baş koyduk. Şimdi birbirimizin arkasına kalmadan güzel bir ölüm için dua ediyoruz” dedi.

Bu arada Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de evlilik oranları düşerken boşanma oranları artıyor. Son bir yılda tutulan kayıtlara göre evlenme oranı yüzde 0,6 oranında azalırken boşanma oranının yüzde 1.6 oranında arttığı ve her geçen yıl rakamların olumsuz yönde arttığı belirlendi. Türkiye genelinde 2012 yılında 603 bin 751 evlilik olayı gerçekleşirken arta nüfus rağmen 2013 yılında 600 bin 138 evlilik gerçekleşti. Buna karşın 2012 yılında 123 bin 325, 2013 yılında ise 125 bin 305 boşanma olayı gerçekleşti. Boşanmaların % 40,3’ü evliliğin ilk beş yılı, %21,5’i ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleştiği öğrenildi.

Sacide Nine’den genç kızlara ‘Peki’ tavsiyesi

Sacide Nine’den genç kızlara ‘Peki’ tavsiyesi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.