Sağlık-Sen Hemşirelerin Sorunlarını Sempozyumla Tartıştı

Sağlık-Sen Hemşirelerin Sorunlarını Sempozyumla Tartıştı

Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer, Sağlık-Sen tarafından düzenlenen sempozyumun hemşirelerin sorunlarına ışık tuttuğunu belirtti.

Memur-Sen Aydın İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı A. Baki Karaer, Sağlık-Sen tarafından düzenlenen sempozyumun hemşirelerin sorunlarına ışık tuttuğunu belirtti.

Sağlık-Sen tarafından düzenlenen ‘Hemşirelik Sempozyumu’nda hemşirelik ve ebelik mesleğinin kimliğinin güçlendirilmesinin yanı sıra, görev tanımlarının daha net hale getirilmesi ve görev alanları dışında çalıştırılmamaları sonucu çıktı. 3 oturum ve 11 başlıkta yapılan sempozyum sonrası bir sonuç bildirgesi hazırlanarak kamuoyuna açıklandı. Sonuç bildirgesinde, sempozyum boyunca ele alınan konulardaki çözüm önerilerine de ayrıntılı şekilde yer verildi.

Sonuç bildirgesinde dikkat çeken en önemli konuların başında ise, hemşirelik mesleğine yönelik kimliğin güçlendirilmesi, istihdamın artırılarak ağır iş yükünün önlenmesi, nöbet ücretlerinin artırılması, yıpranma payı verilmesi, performans sisteminin çalışanlar arasında daha adil bir dağılım olacak şekilde yeniden düzenlenmesi geliyor.

Sağlık-Sen Aydın Şube Başkanı Baki Karaer, yaptığı açıklamada; sağlık ve sosyal hizmetlerde her meslek grubunun sorunlarını ayrıntılı şekilde ele aldıklarını ve çözüm önerileri geliştirdiklerini söyledi. Hemşirelik Sempozyumu’yla, hemşirelerin sorunları ve çözüm önerilerini ayrıntılı şekilde ele aldıklarını belirten Karaer, çıkan sonuçları başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlara vererek, çözüm için çalışacaklarını kaydetti. Karaer, hemşire ve ebelerin görevleri dışında çalıştırılmamasının vurgulandığı sonuç bildirgesinde, hemşirelik ve ebelik istihdamının daha planlı ve etkin bir şekilde sağlanması gerektiği ifade edildi.

Sağlık-Sen Hemşirelik Sempozyumu’nda görüşülen önemli konulara değinen Karaer, “Türkiye’de sağlık insan gücünün en büyük kısmını oluşturan ve sağlık hizmeti üretim süreçlerinin temelinde yer alan hemşirelik ve ebelik, meslek kimliğini yitirme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Türkiye’de tıbbi sekreter mezun edilmekte, fizyoterapist, ergoterapist, perfüzyonist mezun edilmekte, ancak yetişmiş insan gücü istihdam edilmemekte ve bu görevler hemşire ve ebelere yüklenmektedir. Hemşirelik ve ebelik mesleğinin kimliği güçlendirilerek, görev tanımları daha net hale getirilmeli, görev alanları dışında çalıştırılmamaları sağlanmalıdır. Bu alandaki mevzuat eksiklikleri bir an önce giderilmelidir. Hemşirelik ve ebelik emeği açısından en büyük tehlike, yetersiz istihdama bağlı ağır iş yüküdür. 12 yılda 3 kat artan sağlık hizmeti karşısında, istihdam yeterince artırılamamıştır. Hemşire istihdamı konusunda Türkiye, Avrupa ülkeleri arasında en son sırada yer almaktadır. Halen 400 bin hemşireye ihtiyacımız bulunmaktadır. Ancak 130 bin hemşire ile bu hizmet sunulmaktadır. Aynı sayıdaki hemşire ile hasta memnuniyeti yüzde 39’dan yüzde 76’ya çıkmıştır. Sağlık Bakanlığı etkili bir istihdam planlaması yaparak, ağır iş yükü altında yıpranan sağlık çalışanlarını bir an evvel rahatlatmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı her yıl yaklaşık 50 bin alım yaparken, Sağlık Bakanlığı 10 bin personel almaktadır. Bunun da hemşire ve ebeye karşılık gelen kısmı, çok daha düşük olmaktadır. 2007 yılında Hemşirelik Yasası’na konulan ve 2010 yılında Hemşirelik Yönetmeliği’nde ayrıntılarına değinilen, alanında yüksek lisans yapmış hemşirelere verilecek ’uzman hemşire’ unvanı ve bununla ilgili mali ve özlük haklarına ilişkin yasal bir düzenleme yapılmamıştır. Ayrıca, 2015 yılında yapılan yasal düzenleme ile ebelere verilen ’uzman ebelik’ unvanı ile ilgili de alt düzenleme yapılmamıştır. Hemşirelikte ve ebelikte uzmanlaşmanın önünü açacak eksik düzenlemeler bir an evvel hayata geçirilmelidir” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.